NA KOŽO

Z jogija na jogo

Objavljeno 16. september 2016 00.25 | Posodobljeno 16. september 2016 00.27 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Zalotim se, da ne diham sproščeno. V resnici sploh ne diham.

Zadnjih 25 let je bila moja rekreacija premetavanje kvihtov, ampak, ovbe, ovbe, so prišla leta in bi jih jaz še obračal, pa je mene obrnilo zdravje. Hernija. Zdravnica mi je fitnes temeljito oklestila, boste raje čofotali pa se na jogi raztegovali, je bila jasna.

Vnet plavalec nisem bil nikoli, vendar plavanju ne morem oporekati, da ni naporen šport oziroma rekreacija. O jogi pa sem si vedno mislil, da verjetno v Indiji, kjer jo prakticirajo v milijon oblikah že od pamtiveka, nekaj je na njej, pri nas, na zahodu, je pa bolj en fensi šmensi modni trend, taka »jaz sem duhovno poglobljen, ti, ki hodiš na fitnes, si pa primitiven fizikalec« panoga. Jogi sem bil še najbližje, ko sem zvečer legel na jogi.

Toda z ženo sva se vendarle vpisala, ona, da bi nekaj naredila zase, jaz pač zaradi zdravja. Razvlečena majica in trenirka, armafleks, pa greva. Ogrevanje je fino, ležim na hrbtu s stegnjenimi rokami, diham malo s trebuhom, malo s prsnim košem, v enem trenutku se ustrašim, da sem zasmrčal. Ampak potem se začne. Položaj strešica: opiram se le na dlani in nožne prste, rit štrli proti stropu, moja razbolena hrbtenica se trudi biti ravna. Sproščeno dihajte, ukaže vaditeljica. Zalotim se, da ne diham sproščeno. V resnici sploh ne diham. Zadržujem sapo in odštevam, kako dolgo bom zdržal v tej pozi, ker odnehati pa ne smem, kaj si bo pa dvajset žensk mislilo o edinem dedcu! In še pred ženo se bom obrukal – čeprav je tudi ona pozneje priznala, da ni nič dihala, samo švicala.

Položaj drevo je fizično manj naporen, zahteva pa vešče balansiranje na eni nogi, medtem ko se roke kot krive veje stegujejo v nebo. Za zdaj sem zelo majavo drevo, en čokat hrast, ki je na tem, da se vsak hip zruši sam od sebe.

Položaj otroka je pa lahek, udobno ždenje na kolenih s čelom na blazini. Tako bi lahko ostal celo vadbo.

Skratka, predsodkov o jogi sem se otresel. To je tudi fizično naporno urjenje, ki me je začelo zanimati. Kaj bo šele, ko bom dosegel razsvetljenje! Ampak tudi ko ga bom – s svojim prilagajanjem zdravju sem končal. Med vegeterijance recimo – teh je na jogi menda kar nekaj – se ne bom vpisal. Pika.  

Deli s prijatelji