POMOČ

Z Jankovićevimi zunanji svetovalci dobro služijo

Objavljeno 18. oktober 2012 15.53 | Posodobljeno 18. oktober 2012 15.53 | Piše: T. L.

Do 25. septembra letos so sklenili za več kot 510 tisoč evrov pogodb, od katerih so plačali že več kot 320 tisoč evrov.

LJUBLJANA – Poslanske skupine lahko letno za strokovno pomoč poslancem namenijo več kot dva milijona evrov. Tako bodo letos poslanske skupine za strokovno pomoč poslancem zapravile 2.439.558 evrov, dosedanja novinarska poizvedovanja na to temo pa so razkrila, da imajo poslanci raznolike predstave o tem, komu in za kaj nameniti denar.

Največ zunanjih izvajalcev potrebovali v Pozitivni Sloveniji

Po poročanju Siol.net glede na število poslancev Pozitivni Sloveniji pripada 751 tisoč evrov, SDS 705 tisoč evrov, SD 271 tisoč evrov, DL 198 tisoč evrov, Desusu 144 tisoč evrov, SLS 162 tisoč evrov, NSi 108 tisoč evrov, poslancema italijanske in madžarske narodnosti po 27 tisoč evrov, nepovezanemu Ivanu Vogrinu 19 tisoč evrov, nepovezanemu Ivanu Simčiču 18 tisoč evrov in Borutu Ambrožiču osem tisoč evrov.

Podatki državnega zbora kažejo, da so z zunanjimi izvajalci največ sodelovali v PS Pozitivne Slovenije. Tako so do 25. septembra letos sklenili za več kot 510 tisoč evrov pogodb, od katerih so jih plačali že več kot 320 tisoč evrov.

Vogrin nakazal podjetju nekdanjega zaposlenega

Preostale poslanske skupine so bile po podatkih državnega zbora precej skromne. Nepovezani poslanec Ivan Vogrin je s podjetjem Vinestra sklenil dve pogodbi za skupaj 12 tisoč evrov. Kot so poročali na POP TV, je podjetje Vinestra sicer v lasti nekdanjega Vogrinovega zaposlenega Iva Dolinška. NSi je z Episcentrom za raziskavo javnega mnenja sklenila pogodbo za 8400 evrov, ki jo je tudi že plačala, Desus je sklenil več podjemnih pogodb in do zdaj izplačal okoli sedem tisoč evrov, Državljanska lista pa je sklenila za okoli 37 tisoč evrov pogodb.

Najmanj davkoplačevalskega denarja so za zunanje sodelavce za zdaj zapravili v SD, SLS in SDS. SD je sklenila pogodbo z DZTPS (Društvo znanstvenih in tehničnih prevajalcev Slovenije) in plačala 1190 evrov, SDS je sklenila pogodbo za 1800 evrov s podjetjem MZTOTAL, Podjetniško in poslovno svetovanje pri poslovnih zadevah in javnih storitvah, Bogomir Zamernik, s. p., vendar ni še ničesar plačala, medtem ko SLS ni najela nobenega zunanjega izvajalca.

Deli s prijatelji