SLA PO OBLASTI

Z Jankovićem konec koalicije?

Objavljeno 11. julij 2013 13.22 | Posodobljeno 11. julij 2013 13.22 | Piše: STA, T. L.

Da bi morebitna Jankovićeva izvolitev na čelo PS pomenila težave v koaliciji, se strinjata Gregor Virant in Karl Erjavec.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar meni, da je razkritje pogovora v interesu javnosti.

LJUBLJANA – Vrnitev Zorana Jankovića na čelo PS bi skoraj zanesljivo pomenila konec koalicije, konec vlade in najbrž povečano verjetnost prihoda evropske trojke, je pred sejo vlade dejal prvak DL Gregor Virant. Svet PS je namreč v sredo sklenil, da bo kongres stranke jeseni. Da bi Jankovićeva izvolitev pomenila težave v koaliciji, ocenjuje tudi Karl Erjavec.

Janković sicer še ni povedal, ali bo na volilnem kongresu vnovič kandidiral za predsednika stranke, ki jo je uspešno popeljal v državni zbor. Pred meseci je namreč odstopil z mesta predsednika stranke po očitkih protikorupcijske komisije, svet stranke pa je za začasno vodenje PS pooblastil sedanjo predsednico vlade Alenko Bratušek.

Mišičeva brezkompromisna podpora Jankoviću

Ta je v enem od intervjujev že napovedala, da se bo v primeru vnovične Jankovićeve kandidature umaknila. Če bo Janković vnovič kandidiral, pa mu je pred današnjo sejo vlade podporo že napovedal državni sekretar v kabinetu premierke Gašpar Gašpar Mišič.

Jankovićeva vrnitev = težave

Da bi vrnitev Jankovića pomenila težave v koaliciji, je pojasnil tudi prvak Desusa Karl Erjavec. Dejal je sicer, da je težko napovedovati kandidature, gre pa tudi za interno stvar PS. Če pa bi se zgodil tak scenarij, bi to po njegovih besedah povzročilo težave v delu vlade, saj si težko »predstavlja, da bi vlado vodil nekdo, ki ni predsednik stranke«. Spomnil je tudi na zadržke do Jankovića.

DL in Desus sta namreč prejšnjo koalicijo pred meseci zapustila prav zaradi očitkov protikorupcijske komisije tedanjemu predsedniku vlade Janezu Janši. Stranki sta, vključno s SD, kot pogoj za vstop v novo koalicijo zahtevali tudi umik Jankovića z vrha PS.

Deli s prijatelji