POGOVORI

Z Jankovićem in DeSUS naj bi se sestal tudi SD

Objavljeno 13. januar 2012 08.20 | Posodobljeno 13. januar 2012 08.20 | Piše: P. J., STA

Desnosredinske stranke pričakujejo odgovor že v soboto.

LJUBLJANA – Po neizvolitvi kandidata za mandatarja Zorana Jankovića si vlado prizadevajo oblikovati desnosredinske stranke. SDS je tako v četrtek SD in DeSUS že poslala predlog koalicijske pogodbe. Kot je povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec, se bo danes sestal z Jankovićem, od sestanka pa da bo odvisno, kako bo stranka ravnala v prihodnje.

Sestanek SD in DeSUS

Po neuradnih podatkih je bil na sestanek Jankovića in Erjavca vabljen tudi predsednik SD Borut Pahor, a predstavnik stranke za strateško komuniciranje in nove tehnologije Denis Sarkić tega ni potrdil. Erjavec pa je v četrtek na TV Slovenija pojasnil, da bo od Jankovića, če bo ta ponovno kandidiral za mandatarja, zahteval, naj javno razkrije imena vseh, ki naj bi ga podprli.

Štiri desnosredinske stranke (SDS, Lista Virant, SLS in NSi) po besedah predsednika SLS Radovana Žerjava odziv SD in DeSUS na njihov poziv na pogajanja pričakujejo relativno hitro, danes ali v soboto. Od odločitve DeSUS in SD je namreč odvisno, ali bo predsednik SDS Janez Janša sestavljal vlado, saj je SDS napovedala, da vlade ne bo sestavljala, če ta ne bo imela trdne večine.

Pogovori se nadaljujejo

V SD so v četrtek, ko še niso imeli na mizi predloga koalicijske pogodbe, povedali, da se bodo o začetku pogajanj z desnosredinskimi strankami odločili, ko bodo predlog koalicijske pogodbe prejeli. Medtem ko je izvršni odbor DeSUS vodstvu stranke že pred dnevi dal mandat, da se v primeru, da Janković ne bo izvoljen za mandatarja, o vladi pogaja s potencialnim drugim mandatarjem.

Predsednik republike Danilo Türk naj bi sicer pogovore o novem mandatarju s poslanskimi skupinami začel v ponedeljek.

Deli s prijatelji