ADRENALIN

Z integralko in s ščitniki na kolesu

Objavljeno 30. april 2013 12.17 | Posodobljeno 30. april 2013 12.18 | Piše: Staš Ivanc

Kolesarski parki, raji za ljubitelje gravitacijskih kolesarskih disciplin, kjer se za vsakega kaj najde: od umirjenih band do velikanskih skokov.

Kolesarja v popolni bojni opremi na Javorniku. Foto: Nejc Bole/MTB Park Javornik

Slovenija je kljub nepremišljeno zastavljeni prepovedi vožnje z enoslednimi vozili v naravnem okolju pravi raj za gorske kolesarje. Za tiste, ki iščejo kaj bolj adrenalinskega, je v zadnjem desetletju zrasla vrsta kolesarskih parkov, v katerih lahko brez skrbi, da bi jih kje ustavil kakšen inšpektor, preizkusijo svoje znanje. Nekaj bo odprtih že med prvomajskimi prazniki, vsekakor pa je to dobro preveriti na njihovih spletnih straneh. Cene celodnevnih vozovnic so med 15 in 22 evrov, po navadi je mogoče najeti kolo in opremo.

Od Ljubljane do Štajerske

Najbližje Ljubljani, v gozdu nad Blagovico, leži Bike park Čelešnk. Malce bolj izkušenim ponuja dve osnovni progi: spustaško, na kateri bo zadnji konec tedna v maju tekma za državni pokal, in freeridersko s skakalnicami, dropi, bandi, mostički in lesenimi zidovi. Kot je povedal eden od upraviteljev Matic Brojan, lesene objekte postopoma nadomeščajo z objekti iz zemlje in kamna, da je mogoče voziti tudi po mokrem, progo freeride pa bodo podaljšali za okoli 300 metrov. V bližini Krtine naj bi kmalu postavili tudi pump track, tlačilno progo, na kateri se poganjaš z rokami in nogami in ne z vrtenjem pedalov.

Štajerska prestolnica ima srečo, da leži pod Pohorjem, po katerem se pozimi vozijo smučarji, zdaj pa kolesarji. Kot je napovedal vodja tamkajšnjega parka Iztok Kvas, bo odprt že v soboto, 27. aprila, čeprav bo v prvih dneh zaradi obilice zapadlega snega na voljo le rdeča proga (srednje težka), takoj ko bo mogoče, pa še preostali dve – lažja modra in težka črna. Na Pohorju bodo poleg domačih tekem septembra gostili finale evropskega pokala v spustu, trudijo pa se tudi, da bi se v Maribor čim prej vrnil spustaški svetovni pokal.

Vmes je še Rogla, kjer so kolesarski park premierno odprli lani poleti. Ker je na Rogli še sneg, Tina Tinta Kovačič iz Uniturja meni, da bodo proge in objekti nared do sredine junija, med njimi tudi spretnostni poligon za popolne začetnike in otroke.

Gorenjsko-primorska klasika

V Kranjski Gori Gorazd Stražišar, starosta slovenskega gorskega kolesarjenja in freerida, že dobrih deset let ureja prvi pravi kolesarski park pri nas. Čeprav ponekod na pobočju Vitranca še vedno leži sneg, ki je naredil precej škode, Gorazd obljublja, da bo park odprt 1. maja. Do druge polovice junija bo obratoval ob koncu tedna, na vrhuncu sezone pa vsak dan. V Kranjski Gori pripravljajo novosti, povečan bo tudi otroški poligon.

Na Voglu, kjer so tako kot na Rogli svoj park odprli lani, predvidevajo, da bodo proge in objekti nared enkrat junija, je povedal predsednik uprave Žičnic Vogel Bohinj, d. d., Boštjan Mencinger. Park je namenjen vsem – od začetnikov do izkušenih kolesarjev, za mojstre pa ostaja spust v dolino po Žagarjevem grabnu, ki pa ni posebej urejen in je precej zahteven. Žal pa v letošnji turistični sezoni zaradi prenove ne bo obratoval bovški oziroma kaninski kolesarski park.

Proti Primorski blizu Črnega Vrha nad Idrijo stoji še en velik kolesarski park – Javornik. Odprtje je bilo najprej predvideno za prvi konec tedna v maju, a bo zaradi obilice snega preloženo za okoli dva tedna, je povedal Nejc Bole. V zgornjem delu parka pripravljajo povsem novo progo, uredili pa bodo tudi otroški poligon ter izposojevalnico in servis koles in opreme.

Varnost na prvem mestu

Čelada, najbolje integralna, je obvezna v vseh kolesarskih parkih. Zelo priporočljiva je tudi druga varnostna oprema: rokavice, kolenčniki, komolčniki, želve, oklepi in vratne opornice. Imeti je treba kakovostno gorsko kolo z vsaj prednjim vzmetenjem, najbolje polnovzmeteno. A brez strahu: vse proge so zasnovane tako, da jih lahko zvozi tako kolesarski mojster kot tudi začetnik.

Deli s prijatelji