PODPIS - DA ALI NE?

Z Gorškovo pomočjo Vizjak nad neposlušne policiste

Objavljeno 18. maj 2012 09.42 | Posodobljeno 18. maj 2012 09.42 | Piše: T. L., STA

Vprašanje, ali se bo za podpis aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor in k pogodbam dejavnosti in poklicev odločilo dovolj sindikatov.

Policisti bodo stavkali tudi jutri.

LJUBLJANA – Vlada in sindikati javnega sektorja naj bi danes podpisali anekse h kolektivni pogodbi za javni sektor in k pogodbam dejavnosti in poklicev. A zaradi četrtkove vložitve podpisov za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ ostaja odprto vprašanje, ali bo aneks sploh podpisalo dovolj sindikatov.

Srečanje s predstavniki policijskih sindikatov

Potrebne podpise in zahtevo za začetek postopka za razpis referenduma sta v četrtek v državni zbor (DZ) vložila oba policijska sindikata. Danes naj bi se sicer minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, ki je tudi vodil vladno pogajalsko skupino v pogajanjih s sindikati javnega sektorja, sestal s predstavnikoma obeh sindikatov in generalnim direktorjem policije Jankom Gorškom.

Vlada in sindikati javnega sektorja so v preteklih dneh usklajevali besedilo aneksa, s katerim bi v kolektivne pogodbe za javni sektor vnesli dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov javnih uslužbencev, ki jih predvideva tudi zakon za uravnoteženje javnih financ.

Vprašanje, ali se bo za podpis aneksa odločilo dovolj sindikatov

Po besedah predsednika konfederacije sindikatov javnega sektorja in koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Branimirja Štruklja so v četrtkovih usklajevanjih prišli precej daleč. A čeprav je omenjeni dogovor podpisalo 21 od 33 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, je zdaj po Štrukljevem mnenju vprašanje, ali se bo za podpis aneksa odločilo dovolj sindikatov, da bo ta veljaven.

Da bi aneks začel veljati, ga morajo namreč podpisati reprezentativni sindikati najmanj štirih različnih dejavnosti v javnem sektorju, katerih skupno število članstva presega 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju.

Na ministrstvu verjamejo v podpis

Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo vztrajajo, da bo prišlo do podpisa aneksov, saj da je posledica vložitve podpisov za začetek referendumskega postopka le zamik uveljavitve zakona za uravnoteženje javnih financ, ne pa zavrnitev omenjenega zakona.

Tudi v aneksu pa je po besedah Štruklja varovalka, da ta ne začne veljati, če bi zakon za uravnoteženje javnih financ padel na referendumski preizkušnji.

Deli s prijatelji