GLIVICE

Z glivičnimi okužbami se sooča vsak peti

Objavljeno 21. junij 2015 22.48 | Posodobljeno 21. junij 2015 22.48 | Piše: Staš Ivanc
Ključne besede: glivice

Glivice so lahko del naše normalne flore, težava pa nastane, ko se razrastejo. Zdravljenje je pogosto dolgotrajno, še posebno na nožnih nohtih.

Predstojnica dermatovenerološke klinike Tanja Planinšek Ručigaj. Foto: Jure Eržen

Glivične okužbe stopal so pogosta in zelo neprijetna zadeva. Po nekaterih raziskavah naj bi imel težave z njimi vsak peti človek, medtem ko so lahko po drugih raziskavah še pogostejše. Poleg neprijetnih simptomov je težava tudi dejstvo, da jih težko odpravimo.

Glivice so skupina mikroorganizmov, ki zelo dobro uspevajo v vlažnem, toplem okolju. Naša stopala so torej idealen življenjski prostor zanje. Lahko so del naše normalne flore, se pravi, da živijo na koži in sluznicah, najdemo jih tudi pri živalih in v zemlji, pojasnjuje predstojnica Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana prim. asist. Tanja Planinšek Ručigaj, dr. med., svetnica.

Kaj je krivo, da se začno razmnoževati v tolikšni meri, da nam povzročajo težave? Na človeški koži so najpogosteje dermatofiti, kvasovke so običajni naseljevalci našega prebavnega trakta, lahko tudi sluznice spolovila. Kadar je koža topla, znojna, še posebno pa pri sladkornih bolnikih ali pri tistih z imunsko oslabelostjo (to je lahko že običajna bakterijska okužba, pri kateri jemljemo antibiotike, ki porušijo normalno ravnovesje mikroorganizmov na koži), se glivice razrastejo.

Znaki okužbe in zdravljenje

Glivične okužbe kože se kažejo kot rdeča lisa (plak), ki je na robovih lahko minimalno privzdignjena, predvsem pa se drobno lušči na površini. Če se spremembe pojavijo na poraščenih delih telesa, se rdečini in luščenju dokaj hitro lahko pridruži tudi izpadanje dlak. Nohti, ki so jih napadle glivice, so rumenkasti, lahko tudi svetlo rjavkasti, zadebeljeni in razbrazdani, razloži prim. Planinšek Ručigajeva. Pri razrasti glivic na sluznicah vidimo bele obloge (npr. v ustih ali na spolovilu), zunanje spolovilo ali zadnjik je lahko pordel, srbeč oziroma pekoč. Kadar se spremembe pojavijo v gubah (pri močnejših ljudeh na trebuhu, pri ženskah pod dojkami, lahko tudi v medprstnih prostorih), je koža pogosto razpokana, vlažna, tudi belkasto obložena in pordela. Suhega luščenja po navadi ni.

Zdravljenje glivic je dolgotrajen proces, še posebno na nohtih nog, ki rastejo zelo počasi. Zdravimo jih lahko lokalno (z različnimi kremami dvakrat na dan od tri tedne do tri mesece), pri mikrosporiji, glivičnem obolenju, ki ga prenašajo mačke in psi, pa se lahko lokalno zdravljenje zavleče več mesecev, saj so te glivice trdovratne in se hitro razrastejo, če jih popolnoma ne odpravimo. Pri tem ne smemo pozabiti na pregled in zdravljenje hišnih ljubljenčkov, opozarja sogovornica.

Včasih mazila niso dovolj

Kadar so spremembe v lasišču ali jih je veliko, a tudi kadar so na nohtih (posebno na nogah), se pogosto odločamo za sistemsko zdravljenje: tako imenovano pulzno uživanje kapsul ali dolgotrajnejše uživanje tablet, kar po navadi traja ves mesec. Ob razrastu kožne plesni in glivic v lasišču zdravniki svetujejo tudi umivanje s šamponom z antimikotičnim delovanjem, ki ga nekaj minut pustimo na koži, pri čemer namilimo tudi sluhovode, ga speremo in nato uporabimo antimikotik, kakor se imenujejo pripravki proti glivicam.

Če se glivične okužbe ne zdravi, so nohti popolnoma deformirani. Če so nezdravljene spremembe v lasišču, so lahko posledica trajne poškodbe lasnih mešičkov in lasje ne zrastejo več, opozarja prim. Tanja Planinšek Ručigaj. Koža je zdrava, ko ne vidimo več rdečine, ko se ne lušči, ko ni ranic, ko sluznica nič več ne srbi in ko nohti niso več zadebeljeni.

Kako se izogniti glivicam?

• Da se ne bi okužili, imejte v prostorih, kjer bosih hodi veliko ljudi, denimo v telovadnicah, skupinskih prhah in na bazenu, vedno obute natikače.

• Skrbite za higieno, še posebno nog, če se ukvarjate s športom, in po vsakem umivanju obujte sveže nogavice.

• Obutev po uporabi vedno posušite.

• Odsvetuje se božanje mladih ali brezdomnih muck ali psov.

Ob pojavu sprememb na koži, za katere sumimo, da so glivične, prim. Tanja Planinšek Ručigaj priporoča pregled pri osebnem zdravniku, ki bo ocenil, ali sta potrebna nadaljnji pregled pri dermatologu in zdravljenje. Vsekakor pa ni treba zagnati panike, če nam v blatu najdejo posamezne kvasovke, saj je to povsem normalno.

Deli s prijatelji