PLOVILA POSEBNE VRSTE

Z domišljijskimi plovili po Savinji

Objavljeno 24. julij 2017 19.05 | Posodobljeno 24. julij 2017 19.06 | Piše: Darko Naraglav

Na mirni in topli reki se je s plovili, ki bi jim težko rekli čolni, v zabavni tekmi pomerilo 16 posadk.

Matej Križnik s svojim avionom, ki mu je prinesel prvo mesto za izvirnost. Foto: Darko Naraglav

Poletje je seveda ustvarjeno za najrazličnejše prireditve na vodi in ob njej. V Šeščah pri Preboldu so že pred časom dobili idejo, da praznovanje v spomin na izgradnjo mostu čez Savinjo popestrijo s spustom z doma izdelanimi plovili.
Kulturno prosvetno društvo Šešče je organiziralo precej tovrstnih spustov z izjemo katerega leta, ko jim vreme ni bilo naklonjeno, nato pa je prireditev za nekaj let ugasnila. Pred tremi leti jo je obudilo novo Kulturno-umetniško društvo mladih Šmrkl in motiviralo še druge mlade Šeščane, da so si izdelali razna plovila in se z njimi udeležili vnovičnega spusta.
Letos so ga ponovili že četrtič, in to v res lepem in toplem vremenu. Spustili so se po tradicionalni progi od sotočja Bolske in Savinje in po njej do mostu v Šeščah, v razdalji dobrega kilometra, kjer so jih na mostu in ob obrežju navdušeno spodbujali številni gledalci. Udeleženci so si lahko prva tri mesta prislužili glede na vrstni red prihoda na cilj, še večji poudarek pa je bil na izvirnosti plovil, kjer so prav tako podelili pokale trem najboljšim – te so izbrali s pomočjo ankete med gledalci.

Plovila za zmago v hitrosti in izvirnosti

Udeleženci spusta so bili zelo inovativni in so izdelali res zanimiva plovila, ki niso bila le za spust, z nekaterimi so se lahko prevažali po Savinji tudi proti toku in počez. V tej nevsakdanji in predvsem zabavni tekmi se jih je pomerilo 16; nekateri so si do večje hitrosti pomagali z nevsakdanjimi vesli, rokami in nogami, drugi so se preprosto prepustili toku.
Do cilja pri mostu je prvo prišlo plovilo z imenom Brata Dolar, drugo mesto je zasedlo plovilo Kmet Kondi, tretji pa so bili Borci za svobodo z Rokom Sitarjem, predsednikom društva Šmrklj, na čelu.


Nekateri so si do večje hitrosti pomagali z nevsakdanjimi vesli, rokami in nogami, drugi so se preprosto prepustili toku.

Prvo mesto za izvirnost je prejelo plovilo v obliki letala canadair, ki ga je upravljal domačin in občinski svetnik ter predsednik TVD Partizan Prebold Matej Križnik, prejel je 58 glasov gledalcev. Tri glasove manj je dobila Šeška kopalnica z Jankom Volmutom, ki je, tako kot tudi še nekateri, poskrbel za malo šova pred ciljem, saj je imela njegova kopalnica tudi tuš. Na tretje mesto so se s 50 točkami uvrstile Florjanova račke; te so imele tudi največje plovilo, saj so bile povezane v celoto. Posebno priznanje gre tokrat ekipi, ki se je podala po Savinji nekaj kilometrov od avtopoligona ZŠAM Ločica ob Savinji do Šešč. Na cilj so prišli sicer z več kot enourno zamudo, mokri in umazani, a veseli, da jim je uspelo.
Sicer pa so bili moralni zmagovalci tega dogodka vsi, ki so se spustili po mirni in topli Savinji, ta je omogočala užitke prav vsem posadkam in posameznikom. Med drugim bodočima mladoporočencema, ki sta svojo zvezo demonstrirala z oblačili, na svoj račun pa sta prišla tudi psa, člana številne posadke na splavu. 

 

Deli s prijatelji