NA KOŽO

Z bankomatom 
pride še Brglez

Objavljeno 28. september 2016 00.35 | Posodobljeno 28. september 2016 00.36 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Politik, ki, ker je drugačen, stoji za svojimi odločitvami, odpira nove bankomate?

Jadran Vatovec.

Ko so mediji avgusta poročali, da bo Abanka – ne smemo pa pozabiti, da je najprej zaprla poslovalnico Banke Celje v celjski Novi vasi – svojim komitentom na območju te celjske mestne četrti zagotovila tako imenovani abus, je bil marsikdo začuden, saj v prvem hipu ni razumel, kaj to pomeni. A predstavniki Abanke so pojasnili, da bo abus, ki naj bi pomenil novo bančno posebnost, na voljo njihovim komitentom iz Nove vasi in z Dečkove ceste: z njim naj bi se ti po novem lahko brezplačno vozili do najbližje bančne poslovalnice. Konec dober, vse dobro?

Konec? Niti dolgoletni bančni uslužbenci se, kaže, ne spomnijo, da bi se odprtja novega bankomata na tem ali onem koncu Slovenije kot nekakšni častni pokrovitelji že kdaj udeleževali predsednik države, vlade ali parlamenta. Do zdaj se mogoče to res ni dogajalo. Pa danes? Odgovor na to vprašanje priča o tem, kako zelo so nekatere banke najbrž povezane s politiko. Začetka uporabe novega bankomata v Osilnici na Kočevskem se bo namreč prav danes popoldne skupaj s predstavniki uprave Gorenjske banke slavnostno udeležil tudi predsednik slovenskega parlamenta in eden od vidnejših vplivnežev največje vladne stranke Cerarjevega SMC dr. Milan Brglez. Tisti dr. Brglez, ja, ki se je še konec letošnjega avgusta v intervjuju za Zarjo hvalil, kako drugačen je od starih, nekdanjih politikov, da je politik, ki si »na svoj račun, s svojo avtoriteto, s svojim položajem upa reči ne« in potem »za tem stoji«.

Da ne bo pomote: seveda je to, da bo v Osilnici po zaslugi Gorenjske banke spet na voljo bankomat, zelo dobra novica za prebivalce tistega območja. Glede tega ni nobenega dvoma. Skrajno nehigienično pa je, da predsednik parlamenta odprtje katerega koli novega bankomata v državi uporablja za svojo promocijo. Le kako lahko za tem stoji? Mimogrede, kaj pravite, kdo neki je medije (novinarje) obvestil, da bo »bankomat svečano predal v uporabo podpredsednik SMC in predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez«? Gorenjska banka? Nak. Občina Kočevje? Tudi ne. O slavnostnem odpiranju novega bankomata »pri trgovini KGZ Cerknica« so medije obveščali kar iz lokalnega, kočevskega odbora SMC. Nepojmljivo. 

Deli s prijatelji