KDO JE KRIV?

Z audijem podrl kapelico, zdaj gradi novo

Objavljeno 10. april 2016 14.43 | Posodobljeno 10. april 2016 14.43 | Piše: Tomica Šuljić

Po naših podatkih naj bi se v obcestno kapelico v Dragatušu zaletel Emil Šenica iz Črnomlja, za novo bo odštel 10.000 evrov. Duhovnik ni zgovoren, policija pa podatkov ne daje.

Kapelica v Dragatušu, preden se je vanjo zaletel audi A6. Foto: Google street view

ČRNOMELJ – Dragatuš leži malo nižje od Črnomlja. V tej vasici ob cesti proti Vinici človek najprej opazi pomnike času in bogu; pred cerkvijo sv. Janeza Krstnika je en spomenik NOB s posvetili padlim, zraven njega pa kapelica z imeni zamolčanih žrtev komunistične revolucije (med njimi dveh duhovnikov). Tako so politično korektno obeleženi mrtvi iz zadnje svetovne vojne, še več pa je kapel, posvečenih bogu; ena izmed njih – ki so jo na srečo in za spomin zanamcev ovekovečile kamere Googlovih vozil, ko so delale fotografski zemljevid Slovenije – je od sredine prejšnjega meseca stala na delu vasi, ki vodi proti Vinici.

V večernih urah četrtka, 17. marca, je vozilo (po naših podatkih audi A6) peljalo iz naselja Mali Nerajec proti Dragatušu in nekaj deset metrov za tablo, ki označuje začetek Dragatuša, zadelo v obcestno kapelico. V kakšnem stanju je bila kapelica po nesreči, se izjave razlikujejo – naš vir trdi, da je bila skoraj porušena; drug vir, ki se je predstavil za človeka iz podjetja, ki zida kapelico, pa trdi: »Nič, samo malo je poškodoval vogalček. A ker to ni bilo prvič, da se je kdo zaletel vanjo, je bila ruševina.« Glede na posnetke Googlovih vozil iz leta 2013 kapelica ni kot ruševina.

Krajani Dragatuša, s katerimi smo govorili, niso vedeli, kdaj se je vozilo zaletelo v kapelico. Vedo pa, da sta to sredo prvič prišla delavca, ki sta začela graditi novo. Ko sta v toploti pomladanskega sonca gradila, nista vedela kaj dosti: »Mi ne vemo, kdo se je za to dogovoril, mi znamo samo delati,« je bil jedrnat eden izmed njiju. Tudi možakar, ki se je med našim obiskom pripeljal s črnim BMW-jem in se predstavil kot človek iz gradbenega podjetja, ni bil preveč razsipen s podatki o naročniku ali stanju kapelice: »Mi smo izvajalci, ne morem vam govoriti o podrobnostih,« je rekel, preden jo je jadrno podurhal.

Največ o dogodku ve dragatuški duhovnik Jože Rus, a kaj ko je bil o zadevi sila nezgovoren: »Popravljajo, da bo, kakor je bilo. Jaz imam to zadevo ad acta,« je poskušal na hitro zaključiti. Opozori na srečno dejstvo, da kapela ni bila pod spomeniškim varstvom ali ni imela poslikav. »Jaz sem to prijavil policiji, storilca pa ne poznam, ga je policija odkrila. Sam sem hotel iti na zavarovalnico, da bi jo zgradili, pa je povzročitelj sam dobil delavce in bo tudi kril stroške, je sam pristal,« pravi Rus. Ko ga vprašamo, ali je imel s povzročiteljem kakšno nesoglasje, umolkne ter zapre lesena vrata.

Med vprašanji, na katera Šenica ni želel odgovoriti, je tudi, ali (in kolikokrat) 
je izgubil vozniško dovoljenje.

Večkratni kršitelj in stari znanec

Nesrečo je povzročil 39-letnik iz Črnomlja, ki se je domov vračal iz lokala: »Na srečo ni bil pri nas v Dragatušu, ampak v drugi vasi,« olajšano zavzdihne žena lokalnega dragatuškega gostinca. Črnomaljski policisti so bili šele naslednji dan (v petek, 18. marca) dopoldne obveščeni, da je »najverjetneje 17. marca v poznih večernih urah neznanec v Dragatušu z avtomobilom trčil v kapelico ob cesti in jo poškodoval. Policisti so takoj začeli zbirati obvestila in ugotavljati okoliščine. Na podlagi ugotovitev so že v nekaj urah na domu izsledili pobeglega 39-letnega voznika,« poroča Alenka Drenik iz novomeške policijske uprave.

Ob kapelici naj bi, po naših podatkih, našli tudi razbitine pol leta starega audija (s katerim se je storilec po nesreči odpeljal), na eni naj bi bila serijska številka, s katero so izsledili storilca. Zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov – neprilagojene hitrosti in opustitve dolžnostnega ravnanja ob prometni nesreči – so policisti Šenici izdali plačilni nalog za 800 evrov. Še dodatnih deset tisočakov pa je vredna kapelica; tako je zatrdil duhovnik Rus po telefonu dan za našim obiskom in prvim vprašanjem, nato pa hitro odložil. Z novomeške nadškofije niso želeli pojasnjevati okoliščin nesreče.

Ko smo poklicali Črnomaljca Emila Šenico, ki naj bi po naših podatkih vozil audija A6 ter počil v kapelico, je (ko je slišal, da ga kličemo s Slovenskih novic) odložil telefon. Na vprašanja, ki smo mu jih poslali po elektronski pošti, ni odgovoril; ko pa je končno privolil, da se slišimo, je želel, da objavo prispevka odložimo, ker nima časa za odgovore. Nikoli v teh pogovorih pa Šenica ni zanikal ali kako drugače ovrgel, da je prav on povzročitelj nesreče, ki je odnesla dragatuško kapelico.

Policisti so ga že obravnavali

Zadeva pa je kočljiva za tiste z daljšim spominom; pred 15 leti je namreč takrat 24-letni Emil Šenica z avtom nissan primera vozil blizu doma, kot poročajo kronisti, »iz desnega nepreglednega ovinka v levi pregledni ovinek po levem smernem vozišču, ravno takrat pa je pravilno po svojem smernem vozišču pripeljal z motornim kolesom yamaha TDR 125 17-letni Armando R. iz okolice Črnomlja«. V silovitem trčenju sta zaradi hudih poškodb na kraju nesreče umrla voznik motornega kolesa in sopotnik na motorju (17-letni Darko K. iz Črnomlja), zoper Šenico pa je bila napovedana kazenska ovadba zaradi kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. Med vprašanji, na katera Šenica ni želel odgovoriti, je tudi, ali (in kolikokrat) je izgubil vozniško dovoljenje.

Policisti so zaradi zakonskih omejitev o poročanju o storilcih lahko potrdili le, da so ga že obravnavali zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov. Ob 15. obletnici smrtne nesreče je bila tokrat žrtev zgolj posvečena stavba, ki jo zdaj hitijo obnoviti. In velja zmoliti kakšno, da bo nemara vsaj nova kapelica varovala vse voznike (z njenim mecenom Šenico, ki jo zdaj popravlja, na čelu) pred nesrečami s tragičnim koncem. Zemeljske zaščite pred nevarnimi vozniki očitno ni. 

Deli s prijatelji