NA KOŽO

Vzvišenost in aroganca

Objavljeno 14. november 2017 23.35 | Posodobljeno 14. november 2017 23.36 | Piše: Darinka Pavlič Kamien
Ključne besede: kolumna

Pacienti so zanje postali številke.

Res je, da vse gnojnice, ki se zliva na naše zdravstvo, še posebno na vodstvo UKC LJ, ne gre pripisati zgolj in samo aktualnemu vodstvu UKC. Smrdljive odplake so se tam očitno nabirale leta in leta. Nihče od predhodnih direktorjev ali ministrov doslej pa ni bil dovolj močan, da bi skozi UKC kot Heraklej skozi avgijeve hleve speljal rečni tok, da bi odplaknil staro nesnago. A četudi aktualno vodstvo ni zakrivilo starih grehov, jih je dolžno odgovorno, hitro in v dobro vseh, še posebno pacientov, reševati. Je pa aktualnemu vodstvu treba odkrito natočiti čistega vina. Slišati morajo to, česar nikakor ne morejo skriti, zanikati ali ovreči.

Pacienti so zanje postali številke, čakajoče v vrstah, ali razčlovečeni medicinski primeri.

Gre za vzvišenost in aroganco. Najprej vzvišenost in aroganco št. 1, s katero se odzivajo na nepravilnosti, ki prihajajo na dan. Četudi sami niso v celoti zakrivili očitanih dejanj, bi jim človeški bonton, čisto običajna, naravna vljudnost in etičnost narekovala spoštovanje do TV-gledalcev in predstavnikov medijev, ki jim zaradi interesa javnosti te dogodke morajo razkrivati. Vzvišenost in aroganco št. 2 kažejo tudi do pacientov. Ti so zanje postali številke, čakajoče v vrstah, ali razčlovečeni medicinski primeri, za katere se po njihovem trudijo po »najboljših močeh«. 

A s popolnoma odsotno empatijo. Vzvišenost in aroganco št. 3 potrjuje izjava strokovne direktorice UKC, ki pred TV-kamerami – potem ko jo novinar vpraša nekaj, zaradi česar ji ni prijetno – hladno, a z nasmeškom, v katerem je slutiti posmeh, mirno izjavi, da gre v pokoj 1. januarja 2018. Če jo bodo razrešili, pa pač že prej. Med vrsticami takšno izjavo razumemo tudi, naj jo, hudiča, že pustimo pri miru, da do takrat dela, kar pač že dela, če nam kaj ni všeč, pa jo izvolimo odstaviti. Na slednje tako ali tako ne računa, saj kdo pa bi prevzel takšno neurejeno stanje. Vzvišenost in aroganco št. 4 izkazuje vodstvo UKC tudi do zdravnikov in osebja. Če dva zdravnika odstopita, ker se v okolju ne počutita dobro, sprejeto, varno, je s tem okoljem nekaj zelo narobe. Pa ni narobe zgolj zato, ker sta odstopila dva strokovnjaka. Ampak zato, ker sta to zadnja dva v nizu številnih, ki so tam to delo opravljali. Vodstvo to dejstvo mirno zanika in s spreobrnjenim komuniciranjem prelaga krivdo – nazaj na oba zdravnika.

Zamenjava aktualnega vodstva UKC LJ ne bo ne škoda, še manj katastrofa! Vsak odhod dobrih zdravnikov pa je.


 

 

Deli s prijatelji