PREDLOG ZAKONA

Vzpostavitev državnega holdinga v obdobju pol leta?

Objavljeno 12. julij 2012 19.18 | Posodobljeno 12. julij 2012 19.07 | Piše: S. U., STA

Z uveljavitvijo zakona bo Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) prenehala delovati.

Šušteršič meni, da bo struktura upravljanja državnega premoženja ostala taka, kot je bila predvidena.

LJUBLJANA – Vlada je danes sprejela predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu. Gre za kompleksen zakon z veliko rešitvami, zato ga bo ministrstvo za finance po napovedih ministra Janeza Šušteršiča podrobno predstavilo v petek na novinarski konferenci.

Po besedah ministra bo struktura upravljanja državnega premoženja ostala taka, kot je bila predvidena. Holding mora biti najprej oblikovan, kar pomeni, da je treba najprej izvesti prenose, državni zbor mora imenovati nadzornike, ti pa upravo holdinga. »Gre za obdobje nekako pol leta, ko naj bi se holding vzpostavil,« je še povedal Šušteršič.

Podrobnejša vsebina zakona o Slovenskem državnem holdingu bo tako znana v petek, že danes pa je vlada razkrila nekatere glavne rešitve zakona.

Kaj prinaša novi zakon?

Z zakonom je tako predvideno preoblikovanje Slovenske odškodninske družbe (Sod) v novo družbo – Slovenski državni holding. V holdingu bodo združene vse naložbe države, katere se bo tako upravljalo z enega mesta. Kapitalska družba (Kad) in Družba za svetovanje in upravljanje bosta pripojeni k holdingu. Zakon bo tudi opredelil strategijo upravljanja državnih naložb, skladno s katero bo upravljal naložbe in razpolagal z njimi ter jih pridobival. Definiral bo tudi kodeks upravljanja, ki bo določal načela in pravila ravnanja holdinga in družb s kapitalsko udeležbo holdinga.

Zakon o Slovenskem državnem holdingu bo definiral tudi letni načrt upravljanja naložb in določal postopke njihovega upravljanja. Zakon bo določal tudi pravnoorganizacijske oblike Slovenskega državnega holdinga, njegovih organov in njihovih pristojnosti pa tudi možnost ustanovitve odvisnih družb holdinga. Z uveljavitvijo zakona bo Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) prenehala delovati.

Vlada zakon o Slovenskem državnem holdingu pošilja v obravnavo državnemu zboru po nujnem postopku.

SD ustanovitve državnega holdinga ne podpira

Predsednik SD Igor Lukšič je pred začetkom konference SD, na kateri bo stranka ocenila svoje in delo vlade, dejal, da bo stranka na konferenci sprejela izjavo o vladnem predlogu o ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga, ki ga ne podpirajo. Poslanci SD so namreč zadovoljni s sedanjo obliko dela AUKN.

Deli s prijatelji