ŽENSKI POHOD

Vzpon na Triglav 
tudi shujševalna kura

Objavljeno 23. julij 2016 10.23 | Posodobljeno 23. julij 2016 11.40 | Piše: Boštjan Fon

Prijave za pohod Sto žensk na Triglav je treba poslati najpozneje do 5. avgusta.

Neukim uporabe gorniške opreme z veseljem pomagamo. Foto: Klemen Volontar

KRANJ – Že prvi ženski pohod v organizaciji Delove časopisne hiše na najvišji vrh naše deželice je bil mednarodni, in tudi veliko naslednjih. Na tretjem je bilo s slovensko stotnijo na vrhu tudi dekle, ki je prepotovalo pol planeta. Iz Avstralije je prišlo na Triglav! Potem smo imeli v naših četicah še državljanke Islandije, Poljske, Avstrije, Češkoslovaške, Italije, Nizozemske, ZDA, Kanade, Norveške, Švice, Velike Britanije in Nemčije. Ne boste verjeli, celo izpod najvišjih gora na svetu, Himalaje, smo gostili pohodnico. Z Dunaja, kjer je študirala, je prišla leta 2003 v Slovenijo, seveda izključno zaradi vzpona na Triglav, Buddhi Maya Sherpa, doma iz Namče Bazarja pod Mount Everestom.

Na glas sem se režal, ko sem videl zapis kolegov redakcije tednika ITD, ki je tedaj vodila pohod. Nabrita Feri Žerdin in Ivan Vidic sta v maniri raziskovalnih novinarjev s tehtnico dokazala, da je bila med 114 ženskami, ki so bile leta 1974 na pohodu, tista s 96 kilogrami najtežja. Najlažja jih je imela točno pol manj. Planinke sta stehtala pred odhodom z Rudnega polja in po vrnitvi s Triglava. Ugotovitve so povedale, da je bila triglavska shujševalna kura najuspešnejša pri tisti, ki jo je pobralo za tri kilograme, za peterico je bila neuspešna, saj so se celo zredile, povprečno pa je vsaka pohodnica izgubila poldrugi kilogram. Če se poigramo z matematiko, je celotna ženska odprava na triglavskih poteh v potu svojega obraza pustila poldrugi stot, kar je za dobra dva dneva gorolazenja prav lep uspeh. Ni vrag, da bomo letos tehtanje ponovili!

V gumijastih škornjih

Preden vam povemo, da je danes pred vami predzadnji kupon, ki ga objavljamo v tiskani obliki, vam izdamo še to, da je bila 8. septembra 1978 na vrhu Triglava z nami Helena Cesar iz Kranja, ki je bila stara teden manj kot osemdeset let. Pa še to, da je bila v celotni zgodovini ena najzanimivejših pohodnic Nežka Kosmač, gospodinja, klena kmetica iz Podpleč pri Cerknem. Leta 1976 je prišla do vodnikov v dolgem krilu in vetrovki, z ruto na glavi in čisto navadnimi gumijastimi škornji na nogah. Dlje od Vodnikove koče na Velem polju ne bo prišla, so stavili. Nežka je bila vso pot do Planike prva med ženskami, takoj za kozlom vodnikom Tonetom Sazonovom. Pri Planiki je bilo tedaj za dobro ped snega, zato so se odločili, da gredo na vrh le tiste najbolje pripravljene. Čisto po svoje opremljena Nežka je bila med dobro dvajseterico, ki je brez vsakršnih težav priplezala na vrh. 

Vabljene!

Z drugimi izžrebanimi pohodnicami se boste v četrtek, 8. septembra 2016, popoldne zbrale na Rudnem polju na Pokljuki, v objektu EVOJO, kjer bo prva prenočitev, do tja vas izpred železniške postaje Lesce - Bled pripeljejo posebni avtobusi. Spoznale se boste z organizatorji in spremljevalno ekipo ob predavanju o varni hoji v gore. Naslednja dva dneva se boste sprehajale, se vzpenjale in malo plezale po Julijskih Alpah, vrhunec gorniške izkušnje s Slovenskimi novicami pa bo vzpon v petek, 9. septembra 2016, na najvišjo točko Slovenije, ob seveda primernih vremenskih in gorniških razmerah. Po prenočevanju v triglavskem domu Planika sledi v soboto, 10. septembra, vrnitev po isti poti. Če želite biti z nami na vrhu očakov kranjskih siv'ga poglavarja, natančno izpolnite prijavnico in jo, nalepljeno izključno na poštno dopisnico, najpozneje do 5. avgusta 2016 pošljite na naslov: Slovenske novice, Dunajska 5, 1509 Ljubljana. Sprejemamo tudi elektronske prijave na spletnem naslovu www.slovenskenovice.si image. Tako kot vedno bodo več kot polovico primaknile Slovenske novice, za stotaka bo vaših stroškov. 

 

Deli s prijatelji