ZBIRKA STARODOBNIKOV

Vzpenjačo je imel še pred Ljubljano

Objavljeno 07. marec 2017 09.42 | Posodobljeno 07. marec 2017 09.42 | Piše: Špela Ankele

Žirovec Matjaž Kavčič je doma napeljal jajček, ki je včasih prevažal smučarje na Krvavec.

Matjaž Kavčič noče biti moker. Foto: Špela Ankele

ŽIRI – »Vzpenjačo sem imel še pred Ljubljano,« se široko nasmehne vsestranski mojster Matjaž Kavčič, doma v Žireh. Medtem ko se do njegove garaže spuščamo v enem od jajčkov, ki so smučarje v preteklosti vozili na Krvavec, iz izumiteljevih ust sledi še tole pojasnilo: »Vzpenjačo sem si od hiše, ki je na bregu, do delavnice zgradil zato, ker sem in tja potujem ves čas. Saj bi lahko zgradil stopnice, a tedaj bi bil ob deževnih dneh moker.« In tako si je mojster, ki mu v žirovski kotlini in širši okolici bržčas ni para, omislil okoli dvajset metrov dolgo vzpenjačo. Ta pa še zdaleč ni edina zanimivost njegovega domovanja v naselju Ledinice, tam tik ob Žireh.

Matjaž Kavčič ima daleč naokoli največjo zbirko angleških starodobnih vozil. Trenutno je v njegovi garaži (in tudi okoli nje) parkiranih 19 starodobnikov – večina z Otoka. Pod plastjo prahu se skriva starinski rolls-royce, pred hišo v oči zbode ostro modra barva parkiranega MG, v garaži se blešči rdeč avtomobil enake znamke, tamle pa je v vsej svoji lepoti parkiran imenitni lomax in še bi lahko naštevali. »Šest je takih, ki jih ne bi prodal za noben denar,« se zazre med pestro zbirko starodobnikov. Strojnik po izobrazbi je svojčas delal v mizarstvu, ko pa je pred okoli dvema desetletjema odšel v pokoj, se je njegovo srce ogrelo za angleške oldtajmerje.

Najprej 
predelal hrošča

Zakaj ravno zanje? »Tako se je pač zgodilo. Pred skoraj četrt stoletja smo bili na morju, na Cresu. Ko sva šla z vnukom na rolanje, sva videla zelo lep avtomobil. To je bil MG slonokoščene barve in italijanskih registrskih tablic. Malo sva poizvedovala in ugotovila, da je bila to pravzaprav kopija angleškega avtomobila in je v sebi skrivala podvozje nekega hrošča. Ko smo se vrnili z morja, sem začel poizvedovati, kje bi dobil ta avto. A takega je bilo zelo težko dobiti,« se v tisti trenutek, ko je pred dobrima dvema desetletjema v njem začela tleti zbirateljska strast, z besedo odpelje Žirovec.

Kot pravi, je za začetek skupaj s sinom predelal hrošča in mu nadel poletno, kabrio preobleko. »Sebi pa sem, prav tako na hroščevem podvozju, hotel narediti trike,« o nekakšnih motorjih na treh kolesih, ki jih je bilo tedaj množično najti tudi na bajkerskih prireditvah, pove Matjaž Kavčič. Pa ga je namesto na tricikel odneslo do lomaxa. »Podoben avto je imel Ivan Kramberger,« se na dobrotnika iz Negove spomni gostobesedni Žirovec. Tako je pred četrt stoletja v eni od ljubljanskih garaž odkril zapuščenega lomaxa. S težavo je prišel do lastnika, od njega odkupil avto in ga v letih, ki so sledila, obnovil tako imenitno, da se je zableščal v vsej svoji lepoti. »V obnovo sem vložil neznansko število ur. Ta lomax, ki v drobovju skriva spačka, letnik 1970, imam še danes. Ni na prodaj,« pove brez ovinkarjenja.

Vzpenjačo sem si od hiše, ki je na bregu, do delavnice zgradil zato,
ker sem in tja potujem ves čas.


Kupil ga je v gajbicah

Morda najbolj zanimiva pa je bila obnova tistega avtomobila, ki ga je pred osemnajstimi leti dobil v zabojčkih. V zabojčkih? »Da, v gajbicah. Avtomobil je bil popolnoma razstavljen. Kupil sem ga v Franciji, od pilota helikopterja, ki se ni mogel več ukvarjati z obnovo starih avtomobilov. Vse, do zadnjega vijaka, je pedantno razstavil in zložil v zabojčke. In vse je bilo tam, kateri deli so bili celo podvojeni,« se na več kot pol stoletja star športni avtomobil austin healey 3000, ki ga je sestavil v dveh letih, spomni Matjaž Kavčič. Še preden lahko sledi novinarsko vprašanje, pove: »Niti tega ne prodam.«

Že takoj na začetku obdobja, v katerem se je obdal s starodobnimi avtomobili, se je včlanil v klub, ki združuje ljubitelje desetletja starih vozil. Lotil se je prvih tekmovanj. Tako ni čudnega, da je v hišo na obrobju Žirov s tekmovanj starodobnih avtomobilov, ki jih zanesenjaki pripravljajo v Sloveniji in tujini, pripotovalo že mnogo pokalov, medalj, plaket in kar je še takega.

V četrt stoletja, ki je mojstra iz Žirov tesno povezal z angleškimi starodobniki, pa se je z avtomobili(zmom) okužila vsa njegova družina. »Vsi so zastrupljeni, celo najmanjši Ožbej. Hodi v prvi razred in vozi motokros,« za konec pove ponosni dedek, ki z enim očesom že lovi novega angleškega lepotca. Podobnega tistemu, ki je igral v enem od filmov o večno zapeljivem Jamesu Bondu.

Deli s prijatelji