RAJ

Vzhajajoča zvezda svetovnega turizma

Objavljeno 21. marec 2013 22.36 | Posodobljeno 21. marec 2013 22.36 | Piše: Drago Bulc

Indonezija je s 17.000 otoki zagotovo največja oziroma najbolj otoška država na svetu.

Ministrica za turizem dr. Mari Elka Pangestu je odlično izkoristila priložnost za promocijo. Foto: Drago Bulc

Ta jugovzhodna azijska država je namreč z 250 milijoni prebivalcev največja muslimanska država na svetu. Sicer na indonezijskih otokih živi kar 300 različnih ljudstev, ki govorijo več kot 700 različnih jezikov in narečij.

Indonezija se poleg svetovnega rekorda po številu otokov ponaša še z enim. Dežela namreč premore tudi največ delujočih vulkanov in s tem tudi največ potresov. Zato in zaradi pogostih nesreč s preobremenjenimi trajekti ter tudi zaradi političnih nemirov je ta največja otoška država s številnimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi slovela bolj kot avanturistična država predvsem za mlade individualne obiskovalce.

Dva milijona za berlinsko borzo

Da namerava Indonezija v prihodnje resno stopiti na svetovno turistično sceno, je odločno pokazala s svojo predstavitvijo na letošnji mednarodni borzi v Berlinu, za katero je porabila kar dva milijona dolarjev. Toliko jo je namreč stalo partnerstvo na največjem svetovnem turističnem dogodku. To ji je omogočilo predstavitev na slovesnosti ob odprtju, ki se je je udeležilo prek 7000 vodilnih turističnih poslovnežev z vsega sveta. Zbranim je poleg nemške kanclerke Angele Merkel spregovoril tudi predsednik Indonezije Susilo Bombang Yudhoyana, ki je samo za to priložnost priletel iz Džakarte.

Partnerstvo na največjem turističnem dogodku na svetu, na berlinski borzi, je Indoneziji prineslo tudi najbolje obiskano tiskovno konferenco, na kateri je indonezijska ministrica za turizem dr. Mari Elka Pangestu odlično izkoristila priložnost za promocijo svoje dežele, ki se med drugim ponaša tudi s 55.000 kilometri obale. Novinarjem svetovno najbolj priznanih turističnih medijev je s sodelavci zelo slikovito in duhovito predstavila ambiciozne razvojne načrte Indonezije v prihodnjih letih.

Šestnajst glavnih privlačnosti

Lani je Indonezijo obiskalo osem milijonov tujih turistov, kar je za približno 5 odstotkov več kot leto prej. Obseg naložb v turistične objekte, v hotele in turistična naselja, se je samo leta 2011 potrojil in je znašal kar 730 milijonov dolarjev. Po oceni svetovnega spletnega turističnega portala trip advisor so turistične naložbe v Indoneziji najbolj dobičkonosne na svetu, tako da tuji investitorji s kriznih območij kar drvijo tja. Samo največja francoska hotelska multinacionalka Accor namerava v prihodnjih letih tam zgraditi več kot sto sodobnih hotelov in hotelskih naselij različnih kategorij.

Pri razvoju turizma se bodo, kot nam je na tiskovni konferenci povedala indonezijska ministrica za turizem, za začetek osredotočili predvsem na 16 lokacij, ki že zdaj slovijo po izjemnih naravnih in zgodovinskih ter kulturnih zanimivostih, med katerimi jih je precej vpisanih tudi na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine pod zaščito Unesca.

Deli s prijatelji