VULKANIJA

Vulkan se prebuja

Objavljeno 25. februar 2017 22.06 | Posodobljeno 25. februar 2017 22.06 | Piše: Oste Bakal

Doživljajski park Vulkanija so po požaru obnovili, lani se je krtku Oliju in čarovnici Ezi pridružilo kar 26.000 obiskovalcev, zato se je vodstvo te edinstvene turistične točke na Goričkem odločilo, da bo letos odprt vse leto.

Oli vas čaka odprtih rok. Foto Oste Bakal

Tam, kjer domuje največja graščina na Slovenskem – grad Grad premore kar 365 sob –, so avgusta 2013 odprli Doživljajski park Vulkanija. Izbira lokacije za največji turistični projekt v občini Grad na Goričkem ni bila naključje, saj je tam pred tremi milijoni let res bruhal vulkan. Žal je 10. decembra 2014 v Vulkaniji izbruhnil tudi pravi požar, šele oktobra 2015 je park spet odprl vrata obiskovalcem. 
Vodstvo se je zaradi zanimanja javnosti odločilo, da bo z letom 2017 Vulkanija odprta vse leto, in sicer januarja, februarja, marca, novembra in decembra od 10. do 16. ure, od aprila do oktobra pa od 10. do 18. ure. Od odprtja konec avgusta 2013 do 31. decembra 2016 (z desetmesečnim zaprtjem zaradi požara) je edinstveni doživljajski park obiskalo natanko 53.071 obiskovalcev, od tega polovica (26.512) leta 2016.

»Pri nas obiskovalci ne le spoznavajo, temveč resnično doživljajo izbruh vulkana. Spoznajo še veliko zanimivosti o vulkanih in geoloških značilnostih našega planeta in še posebno Goričkega. Pot do izbruha zadnjega vulkana na območju Slovenije pa ni preveč preprosta. Na začetku boste spoznali krtka Olija, ki vas bo vodil skozi večji del parka, in čarovnico Ezo, ki mu je stalno za petami, saj si želi priti do dragocenih kristalov olivina, ki so z izbruhom vulkana pri Gradu prišli na površje. Na sodobni interaktivni mizi boste spoznali glavne geološke značilnosti Zemlje, predvsem iz sveta vulkanov, in kaj nam življenje z vulkani prinaša – tako v dobrem kot v slabem. Za tiste, ki boste želeli izvedeti več o razburljivem svetu vulkanov in silah, ki vladajo na našem planetu, smo pripravili zanimive interaktivne vsebine,« nam je kratko in jedrnato razložila vodja doživljajskega parka Tadeja Krauthaker.

Obiskovalci spoznajo svet vulkanov s preprostimi računalniškimi igricami, nato jih pot vodi skozi lavino cev do dvigala, ki jih popelje v globino Zemljine skorje. Tam ima krtek Oli časovni stroj. V begu pred čarovnico Ezo se ob stereoskopski 3D-tehniki vrnemo do nastanka vesolja, izoblikovanja Osončja in Zemlje. Na ogled je razstava geoloških značilnosti Goričkega, kjer predstavljajo mineral olivin ter nekatere druge minerale in fosile območja. Oli v svoji kuhinji s pomočjo znanega kuharja predstavi, kako se na Zemlji kuhajo različne vrste kamnin. 
Ogledi Vulkanije so lahko samo vodeni in trajajo približno eno uro in pol. Naenkrat lahko sprejmejo največ 24 oseb.

Obiskovalci si lahko ogledajo tudi kamnolom bazaltnega tufa, vulkanske kamnine, v kateri se skrivajo kristali olivina. Blizu so grad s 365 sobanami, zadnje Plečnikovo delo v cerkvi pri Gradu, najvišji vrh Goričkega Tromejnik. Da o bograču in gibanici ne govorimo.
 

V vulkan samo z vodnikom

Ogledi Vulkanije so lahko samo vodeni in trajajo približno eno uro in pol. Naenkrat lahko sprejmejo največ 24 oseb. Cenik: Odrasli 10 evrov; dijaki, študentje, upokojenci 8; otroci od 6 do 15 let 7; družinska vstopnica (2 + 2) 25 evrov. Otroci do petega leta imajo prost vstop. 

 

Deli s prijatelji