PROCES BRDO-BRIONI

Pahor po srečanju z Vučićem in Milanovićem: Bilo je nekaj povišanih tonov (VIDEO)

Vučić Pahorja pozdravil s 'kepico', hrvaškega predsednika pa ...
Fotografija: Predsednik republike Borut Pahor je ocenil, da je bil današnji vrh procesa Brdo-Brioni ob 10. obletnici pobude uspešen, a zelo zahteven. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Predsednik republike Borut Pahor je ocenil, da je bil današnji vrh procesa Brdo-Brioni ob 10. obletnici pobude uspešen, a zelo zahteven. FOTO: Matej Družnik, Delo

Na Brdu pri Kranju je predsednik republike Borut Pahor gostil vrh procesa Brdo-Brioni. Srečanja, ki je po Pahorjevi oceni eno pomembnejših v okviru te pobude, so se udeležili voditelji vseh držav, vključenih v proces. Gostje so na Brdo prispeli dopoldne. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić in Pahor sta se ob snidenju pozdravila s trkom pesti, medtem ko sta si s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem segla v roke.



Voditelji so sprejeli skupno izjavo o pomenu širitvenega procesa, ki mora biti hitrejše in imeti pred očmi ne le posamezno državo, temveč celotno območje zahodnega Balkana.


Pahor: Bilo je veliko povišanih tonov, a sprejeli smo kompromisno rešitev


»Prvič smo se sešli sami predsedniki držav tega vrha, se pogledati v oči in se pogovarjati o širitvah EU, ki je glavna tema. Dobro smo opravili delo. Šlo je za enega najzahtevnejših in najtežjih sestankov, kjer je vsakdo povedal vse in je bilo treba storiti veliko, da smo prišli do kompromisa. To ni kompromis, ki bi bil prazen, je pa sporočilen. Na kratko: pozivamo EU, da vidi področje zahodnega Balkana kot celoto, ne le kot posamične države, s katerimi se pogaja Evropska komisija. Tega doslej ni bilo,« je povedal Pahor in dodal, da mora biti ta pogled s strani Bruslja geopolitičen. Hkrati pa, da mora EU pospešiti širitev, države zahodnega Balkana pa morajo pospešiti reforme.


 

Pahor: EU mora pospešiti širitev


»Danes je bilo odprto novo poglavje v politiki držav v smeri širitve. Bilo veliko razlik, razhajanj, povišanih tonov in tudi pomiritve, da bi prišli do sklepa, ki je pomembnen za ljudi in za voditelje držav EU. In z dokumentom Deklaracija Brda sem zelo zadovoljen,« je še povedal Pahor.

Voditelji v dokumentu tako poudarjajo, da je širitev EU na celoten Zahodni Balkan v političnem, varnostnem in gospodarskem interesu unije, je geopolitična nujnost in predstavlja glavni političnih pogoj za stabilno, uspešno in trajnostno evropsko prihodnost.

V izjavi zaradi nasprotovanja srbskega predsednika Aleksandra Vučića ni omenjena nespremenljivost meja na Balkanu, čeprav po Pahorjevih besedah vsi voditelji pobude nasprotujejo spremembam meja.

Zoran Milanović, Aleksandar Vučić in Borut Pahor na srečanju voditeljev pobude Brdo-Brioni. FOTO: Matej Družnik
Zoran Milanović, Aleksandar Vučić in Borut Pahor na srečanju voditeljev pobude Brdo-Brioni. FOTO: Matej Družnik


Vučić: Nekateri so zahtevali veliko več in so zdaj zelo nezadovoljni


Srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je že odšel z Brda pri Kranju, ker je odpotoval v Bruselj, je za medije po pogovorih dejal, da je najpomembnejše, da obstaja konsenz o nadaljevanju evropske poti za celo regijo. »Podprli smo namere, želje in zahteve drugih na zahodnem Balkanu po določitvi datuma za pogajanja in vizumski liberalizaciji.« Dodal je, da je bilo na srečanju veliko stvari, o katerih niso bili soglasni, tudi o vprašanju spreminjanja meja. Kot je pojasnil, si nekateri spreminjanje meja tolmačijo na dva načina, kakor jim je ljubo, Srbija pa meni, da se ne smejo spreminjati zunaj pravil. Srbija se je po njegovih besedah vedno zavzemala za nespremenljivost meja, ki jih priznava OZN. »Ta naša pobuda ni bila sprejeta, s preostankom besedila pa smo zadovoljni.« Poudaril je, da so nekateri zahtevali veliko več in so zelo nezadovoljni, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.


Po triurnih pogajanjih je bila Deklaracija Brdo sprejeta. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters
Po triurnih pogajanjih je bila Deklaracija Brdo sprejeta. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters


Pahor imel ločene sestanke


Pahor se je želel na vrh skrbno pripraviti, zato je imel pred srečanjem ločene sestanke s predsedniki vseh držav, vključenih v pobudo. Že septembra lani se je sestal s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, marca pa z vsemi tremi člani predsedstva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem in Željkom Komšićem.

Stisk rok. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters
Stisk rok. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters


Minuli teden se je v Podgorici sestal s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem, v Tirani pa s predsednikom Albanije Ilirjem Meto. V četrtek je sledilo srečanje s predsednico Kosova Vjoso Osmani, v petek pa v Beogradu s srbskim predsednikom. Dan pred vrhom se je na Bledu sestal še s hrvaškim predsednikom in sovoditeljem pobude.

Srečanje voditeljev procesa Brdo-Brioni bi moralo potekati že lani ob 10. obletnici, najprej spomladi in nato jeseni, a je bilo obakrat preloženo zaradi pandemije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije