BOBU BOB

Vstaja je »spontana«, prevoz pa organiziran

Objavljeno 06. februar 2013 16.02 | Posodobljeno 06. februar 2013 17.13 | Piše: A. L.

Avtobusnim prevoznikom je pisal Odbor VLV in za »spontane« udeležence želel vozovnice za 30 odstotkov redne cene.

LJUBLJANA – V uredništvo smo prejeli elektronsko pošto Odbora Vseslovenske ljudske vstaje (VLV), ki dokazuje, da je vstaja vse prej kot spontana. Za udeležence vstaje namreč Odbor VLV organizira avtobusni prevoz iz različnih krajev, avtobusne prevoznike pa moledujejo, naj jim vozovnice prodajo za 30 odstotkov vrednosti redne vozovnice po uradnem ceniku. »Do tega zaključka smo prišli po preračunu vaših uradnih tarif/km z upoštevanjem, da avtobusi niso polni in da se lahko avtobusi v eno smer vračajo prazni,« so zapisali v elektronski pošti.

»Želeli smo pomagati ljudem, pa nam ni uspelo. Nihče se ni odzval,« je za Slovenskenovice.si povedal Uroš Lubej. Pojasnjuje, da je zasledil, da so se z avtobusi organizirale nekatere druge skupine iz Maribora in Ajdovščine, a ne v njihovi organizaciji.

Dopis avtobusnim prevoznikom

Na e-naslov, s katerega je bila poslana prošnja, smo poslali vprašanja, zakaj se govori o spontani vstaji, če se v ozadju skriva nekdo, ki očitno zadeve dobro organizira, kdo bo plačal avtobuse – če jih bo organizator, od kod denar – in kdo je v Odboru VLV. Odgovorov nismo dobili. Obrnili smo se tudi na Uroša Lubej, podpornika vstaje, ki je sprva v pogovoru dejal, da je mogoče, da je bil poslan kakšen dopis avtobusnim prevoznikom, vendar smo se na koncu dogovorili, da bo na vprašanja odgovoril pisno. 

Lubej je v odgovoru potrdil, da je bilo e-poštno sporočilo poslano od Odbora VLS. 


Odgovore Uroša Lubeja objavljamo v celoti

1. Kdo financira avtobusne prevoze udeleženci ali organizatorji?
Odbor Vseslovenske ljudske vstaje nima nobenih svojih finančnih sredstev. Tudi če bi hoteli, ne moremo financirati nikakršnih prevozov. Do sedaj smo seznanjeni samo z enim fondom (ki pa ga nismo mi ustanovili), ki zbira denarne prispevke za kazni, ki jih s strani policije dobivajo protestniki.

2. Če organizator, od kod denar?
Kot rečeno: nimamo nobenih sredstev. Vse stroške, ki jih imamo, pokrivamo sami in s svojim prostovoljnim delom. Nikakršnih možnosti pa nimamo, da bi financirali avtobusne prevoze. Hoteli smo pomagati vsem tistim, ki želijo priti na Vseslovensko ljudsko vstajo, pa si to težko privoščijo ali nimajo lastnega prevoza. V tem je bistvena razlika od shoda SDS, ki financira tako organizacijo kot tudi prevoze. In SDS se sofinancira iz državnega proračuna, se pravi, da za avtobuse posredno plačujemo vsi državljani.

3. Zakaj se vztraja pri tem, da gre za spontano vstajo, če je vse organizirano?
Vstaja je, vsaj delno, vsekakor spontana. Prvi protesti, konec novembra in v decembru, so bili spontani, sčasoma se vzpostavlja določena organizacija. Odbor Vseslovenske ljudske vstaje delno usmerja protestno gibanje s tem, da koordinira različne skupine in posameznike, kar je dobro navsezadnje tudi zaradi varnosti in vzdušja na protestih. Skupine in posamezniki pa se še samostojno odločajo, katere transparente bodo prinesli, kakšno bo njihovo sporočilo, kaj bodo počeli na protestih itd.

4. Ali je shod/vstaja/protest zdaj prijavljen? Če ne, zakaj ne?
Mi jih, vsaj zaenkrat, ne bomo prijavljali iz več razlogov. 1. Tisti, ki prijavi proteste, se postavi na čelo gibanja. Protestni odbor VLV ni voditelj upora, ampak samo njegov koordinator, usmerjevalec in glas pred mediji. 2. Če bi vstajo prijavili, bi policijski minister SDS Gorenak, ki je že večkrat dokazal svojo nedemokratičnost, najverjetneje izdal usmeritev policiji, da mora shod prepovedati ali omejiti. Tega ne bomo dovolili, saj smo prepričani, da je tako sam shod kot tudi način shoda (se pravi pohod po mestu, premik s Kongresnega trga do TR3) globoko legitimen. 3. Neprijavljanje shoda je za nas oblika državljanske nepokorščine. Politični eliti hočemo jasno sporočiti, da ni ona tista, ki bo ljudstvu (gre za 80 odstotkov ljudi, ki podpirajo proteste) dovoljevala ali prepovedovala izvajanje protestov. 4. Sicer pa nismo prepričani, da gre za tisto obliko shoda, ki bi ga bilo po zakonu potrebno prijavljati. Na mnenje Gorenaka se pač ne moremo zanesti. 5. Je pa res, da določene skupine razmišljajo tudi o tem, da bi proteste prijavili. Temu ne nasprotujemo. Vsaka skupina se lahko tudi o tem vprašanju odloča avtonomno.

5. Kdo je v odboru Vseslovenske ljudske vstaje in zakaj niso podpisani z imenom?
Odbor je sestavljen iz posameznikov, bolj ali manj navadnih državljanov, ki se do sedaj niso politično angažirali. Nekateri med njimi so administratorji protestnih spletnih skupnosti. Sam sem bil v odbor povabljen kot pobudnik za vpeljavo ljudske nezaupnice. Imena treh sopobudnikov, ki so tudi člani Odbora, so bila že v javnosti (Matjaž Grum, Mirko Vorkapić, Matic Vidic – on je edini, ki je bil že prej politično angažiran, saj je občinski svetnik v NM). V javnosti so nastopali tudi Nejc Škof, Boris Žulj, Peter Petrovčič. Dokler bo odbor deloval kot neformalna organizacija, toliko časa bomo vsakemu posamezniku prepustili odločitev o tem, ali bo svoje ime izpostavil v javnosti.

Sicer pa je znano, da je Zbor za republiko shod oziroma javno prireditev napovedal pri ustreznih organih, in sicer bo trajal v petek od 11. do 13. ure. Sodeč po e-pošti, pa bo neprijavljeni shod VLV trajal nekaj več. V elektronski pošti so namreč zapisali, da je predviden prihod v Ljubljano ob 14. uri, odhod iz prestolnice pa naj bi bil ob 20.00.


Pismo Odbora VLV avtobusnim prevoznikom objavljamo v izvirniku (nelektorirano)

Od:
Vseslovenska Ljudska Vstaja <Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.>

Za:
undisclosed-recipients:;

Spoštovani prejemnik pošte, v kolikor ta pošta ni namenjena tebi, jo posreduj osebi, ki je lahko naš sogovornik v tej zadevi.

pišemo vam, ker bi želeli z vaše strani razumno ponudbo za ceno vozovnice povratne vožnje na osebo, iz kraja odhoda-Ljubljana-kraj odhoda, in, ki bi bila sprejemljiva za brezposelne, vse tiste, ki živijo pod pragom reviščine, vse tiste, ki si izjemno želijo udeležiti vseslovenskih ljudskih vstaj v Ljubljani, pa za to nimajo sredstev.

Veliko ljudi si želi priti v Ljubljano na proteste, zato vas prosimo, da nam/ jim stopite nasproti in pripravite sprejemljivo ponudbo s ceno, ki bo obenem krila vaše stroške in bila dosegljiva in sprejemljiva za vse potnike.

Prepričani smo, da bi cena vozovnice v višini 3,5€ za cc. 140 km poti oz. sorazmerno glede na kilometrino oddaljenosti, za dvosmerno pot krila vse vaše stroške. Oziroma max 30% celotne vrednosti po uradnem ceniku.

Do tega zaključka smo prišli po preračunu vaših uradnih tarif/km z upoštevanjem, da avtobusi niso polni in da se lahko avtobusi v eno smer vračajo prazni. Kar pomeni, da je v enosmerni ceni vozovnice že vračunan rizik praznih sedežev v obe smeri.

V kolikor ste pripravljeni biti del epohalnih zgodovinskih družbenih sprememb in stopiti nasproti in skupaj z nami v boljšo prihodnost, vas vabimo, da nam odgovorite in se dogovorimo o nadaljnih korakih.

Dogodek bo 8. februarja, petek (dela prost dan). Predviden prihod v Ljubljano bi bil ob 14 uri. Predviden odhod iz Ljubljane bi bil ob 20.00 uri.

ODBOR Vseslovenske ljudske vstaje

 

Deli s prijatelji