SOBOTNA OMREŽJA

Vsi za košarko brez minute odmora

Objavljeno 17. avgust 2013 18.22 | Posodobljeno 17. avgust 2013 18.24 | Piše: Borut Perko

Razvejena veriga odgovornih za pripravo evropskega prvenstva v košarki ne pozna počitka.

Iztok Rems (foto: Blaž Samec).

Evropsko prvenstvo v košarki je vse bliže, od njega nas ločita le še malo več kot dva tedna. Vrh Košarkarske zveze Slovenije s predsednikom Romanom Volčičem, generalnim sekretarjem Iztokom Remsom in direktorjem članskih reprezentanc Matejem Avanzom ter kajpak selektorjem slovenske reprezentance Božem Maljkovićem na čelu se je ukvarjal zlasti z odpovedmi, ki so zdaj že mimo, najprej – pričakovano – Erazma Lorbka in za njim Bena Udriha, moža iz Šempetra v Savinjski dolini, ki mu Slovenija, ne samo reprezentanca, dol visi. Zelo neprijetna so tudi razhajanja in bližajoči se vihar, ki se utegne zgoditi z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem in jeseniško občino (tam je župan Tomaž Tom Mencinger) oziroma finančno participacijo le-teh. Peter Vilfan, ki, ko gre za evropsko prvenstvo, živi med kladivom in nakovalom, saj je ljubljanski mestni svetnik, a tudi ambasador evrobasketa, pa že pravi, da je realnost prvenstva pozitivna ničla na koncu. V senci teh problemov s polno močjo dela moštvo neposrednih organizatorjev evrobasketa 2013 pod vodstvom direktorja Aleša Križnarja.

Gre za nekaj deset deklet in fantov, med njimi izstopajo Tomaž Ambrožič, Matija Antolovič, Rok Bizjak, Anže Blažič, Nina Jerše, Monika Klinar, Roman Kolar, Vlado Krivokapić, Alenka Škreblin ... Našteli smo jih po abecedi, da ne bi bil kdo prizadet, prav tako pa vem, da tudi drugi v Križnarjevem moštvu zaslužijo več kot zgolj omembo imena in priimka, a žal za vse ni prostora v časopisu.

image 


Čitalnike bo plačal MOL

Na ljubljanski občini so zelo skrivnostni o predvidenih izdatkih, povezanih s pripravami na prvenstvo. MOL prav tako ni plačal še niti evra kotizacije za EP. Kot je pred kratkim povedal župan Zoran Janković, vztrajajo, da bodo plačali zgolj 567.000 evrov. In čeprav bi morali po izračunu, na katerega se opirajo, dve tretjini zneska poravnati že do marca, bo prvo nakazilo opravljeno šele po prvenstvu. Janković je dejal, da mora sklep o plačilu kotizacije potrditi še mestni svet, katerega seja bo 16. septembra. Zakaj tega niso storili že na eni od prejšnjih sej, ni znano. Je pa zanimivo, da bo Skidati AG, ki bo v Stožicah vzpostavil sistem kontrole vstopa v športne objekte, kar pomeni, da bo na prvenstvu pregled vstopnic potekal prek čitalnikov in ne več ročno kot doslej, mestna občina plačala 101.260 evrov. Zloglasni Grep pod vodstvom Uroša Ogrina, sicer najljubšega gradbinca Zorana Jankovića, že pred tremi leti za postavitev strojne opreme Skidati ni plačal vseh računov, zato opreme v Stožicah tudi niso postavili.

 

Aleš Križnar, sicer diplomirani ekonomist, je mladi mož z izkušnjami na več področjih, pomembnih za organizacijo velikega mednarodnega dogodka. Bil je namreč slovenski mladi košarkarski reprezentant, zaradi poškodbe je končal kariero igralca, postal trener, delal je v hotelirstvu in hospitalityju, tako v Sloveniji kot tujini (Dunaj, Brno, Washington), študiral pa je tudi v Helsinkih. Za direktorja Eurobasketa 2013 je bil izbran prek razpisa Adecca in ni imel njegov oče Goran, sicer košarkarsko mnogo bolj znan, nekoč je igral pri Olimpiji in celo za nekdanjo reprezentanco Juge ter bil dolga leta direktor kultnega ljubljanskega hotela Slon, pri tem nič zraven. Tako vsaj zatrjujeta oba Križnarjeva, oče in sin.

V organizatorski ekipi je poleg njega še veliko ljudi, gre predvsem za mladenke in mladeniče, ki imajo košarko in šport zelo radi, že doslej pa so se dokazali tudi na drugih področjih. Malce starejši je morda le Tomaž Ambrožič, zlasti slovenska nogometna javnost ga pozna s področja marketinga, zasebno pa je tudi mož odlične novinarke nacionalke Manice Janežič Ambrožič in oče dveh, ki pa v teh dneh najbrž zaradi obilice dela malce bolj poredko pokosi vrt okoli družinske hiše v Grosupljem. Ambrožič je sicer direktor agencije za komuniciranje v športu S. V. – RSA in s KZS sodeluje od leta 2010. K sodelovanju sta ga povabila Matej Avanzo in Iztok Rems. Po izobrazbi je diplomirani pravnik, na področju športnega marketinga pa je aktiven že več kot 20 let, tako rekoč ves čas samostojne Slovenije.

Zelo pomembna gospa je tudi Mariborčanka Alenka Škreblin, generalna sekretarka Eurobasketa 2013, sicer že več kot desetletje zaposlena na košarkarski zvezi, pred tem je bila učiteljica razrednega pouka in od začetka, torej več kot tri leta, zraven pri projektu, ki je uradno startal 5. decembra 2010. Pri košarki je več kot pol svojega življenja, že pri desetih letih je bila igralka, potem trenerka, pomožna sodnica, tehnična komisarka, vodja reprezentanc, komisarka ženskih lig, koordinatorka reprezentanc ter sodelavka različnih organizacij. Tudi po prvenstvu bo ostala v košarki, prav daleč od lokacije, na kateri zdaj dela, ne bo šla, tudi sedež košarkarske zveze je namreč v BTC.

Tudi Anže Blažič prihaja iz Košarkarske zveze Slovenije, kjer se je zaposlil po evropskem prvenstvu 2009 na Poljskem, in od takrat opravlja vlogo predstavnika za odnose z javnostmi, tesno je povezan z organizacijo dogodkov, prav tako je vsako leto del moške članske reprezentance. Študiral je na filozofski fakulteti, in sicer španski, hrvaški, srbski in makedonski jezik s književnostjo. Poklicno kariero je začel leta 2006 kot novinar pri različnih spletnih straneh.

Košarko je, resda rekreativno, igral tako rekoč vse življenje, ponosen pa je na izkušnje, pridobljene na največjih reprezentančnih tekmovanjih. Od leta 2007 je bil namreč že na šestih velikih tekmovanjih, na katerih je deloval z različnimi funkcijami in tako dodobra spoznal večino plati organizacije.

Čeprav ima dobre sodelavce tudi na KZS, kjer je profesionalec, pravi, da bo ekipo Eurobasketa 2013, ko bo vsega konec, zagotovo pogrešal. Zelo samozavestni mladenič je sicer prepričan, da bo prvenstvo odlično organizirano in da bodo naši osvojili kolajno.

Monika Klinar v organizaciji vodi prodajo vstopnic, skrbi pa tudi za akreditacije. Monika je sicer zaposlena v podjetju Eventim SI, oktobra se bo tja tudi vrnila in bo spet skrbnica lastnih prodajnih mest in ticketinga, kar je od leta 2009, hkrati pa je vodja posebnih projektov, za katere skrbi to podjetje skupaj z organizatorji.

Vodja nastanitve Matija Antolovič prihaja iz sodniških košarkarskih vrst, kar je kakopak tudi generalni sekretar zveze, mož, ki je prvi prišel z idejo o organizaciji evropskega prvenstva v Sloveniji. Antolovič je košarko spoznal že v osnovni šoli. Najprej kot igralec, pozneje kot sodnik, tako da večino njegovega prostega časa zaseda prav košarka. Po Matijevem študiju biologije so se Antolovičevi odločili za odprtje družinskega podjetja, v katero so vpeti vsi člani. Poleg rednih obveznosti, ki jih ima kot košarkarski sodnik, je sodeloval na nekaj nacionalnih in mednarodnih taborih (oz. klinikah, kot jim pravijo sodniki), najprej kot asistent, pozneje kot vodja. 

Deli s prijatelji