NEPOVABLJEN

Vsi so prišli, 
le Plemenitija 
ni bilo

Objavljeno 24. julij 2014 11.27 | Posodobljeno 24. julij 2014 11.27 | Piše: Iztok Umer

Ob vselitvi v svoj novi dom v Žusterni na Obali sta zakonca Lidija in Noureddine Ayari priredila razkošno zabavo, na kateri se je zbralo več kot sto ljudi. Izjemno uspešni in bogati tunizijski poslovnež je za Nedeljske novice razložil, zakaj ni povabil soseda Zmaga Jelinčiča Plemenitija.

»Pridite, spoznali boste zanimivega človeka, tujca in našega državljana, ki denar služi v tujini, ker pa je poročen s Slovenko in ima že več kot dvajset let stalno prebivališče v Sloveniji, naši državi redno poravnava vse obveznosti. Videli boste tudi, kako je zrasla hiša na eni najelitnejših lokacij tik ob morju v Žusterni. Možakar ima res kaj pokazati,« nas je nagovoril stari znanec in pripomnil, da Lidija in Noureddine Ayari na odprtje svojega novega doma vabita čez sto ljudi, predvsem sosede iz Žusterne.

Že zaradi poklicne radovednosti smo se odločili, da obiščemo dogodek, za Slovenijo dokaj neobičajen. Nenavaden je bil tudi napis na priponki, ki smo si jo morali povabljenci pripeti na obleko – zaradi varnosti na ceremoniji ob odprtju. Pisalo je: »Življenje je lepo brez foušerije in zlobe.« Na vabilu pa sta gostitelja pojasnila, da je misel humorno obarvana, a »žal tudi naša grenka realnost«.

Arabec mu spelje najlepšo

Noureddine nam je zaupal, da sta z Lidijo dobila kar nekaj polen pod noge, takoj potem, ko sta na javni dražbi kupila najlepšo parcelo od treh ponujenih. Interesentov zanje je bilo več, Ayari je pač najgloblje segel v žep. In dobil najlepšo. Pod parcelami zdaj še poteka gost promet po obalni cesti, vendar se bo že čez nekaj mesecev z odprtjem predora Markovec spremenila v občutno manj obremenjeno lokalno cesto, kjer bodo najverjetneje še omejili hitrost vožnje.

Gradnja hiš na treh parcelah, ki so bile občinska last, je v javnosti vzbudila zanimanje, ker sta eno od njih kupila zakonca Zmago Jelinčič Plemeniti in žena Monika Zupanc Jelinčič.

Politik se je znašel v medijih, ker je za parcelo v izmeri 2200 kvadratnih metrov moral odšteti približno 567.000 evrov, in s tem pritegnil pozornost davkarije. V začetku leta je Jelinčič za medije izjavil: »Čeprav je vse čisto in pokrito, se je davčna uprava spravila na mojo družino, lotili so se tudi računov mojih hčerk. Zanima me, ali je preiskava doletela tudi Tunizijca, ki je takrat kot mi ob morju kupil gradbeno parcelo?« V enem od televizijskih soočenj, ko so ga spraševali o nakupu parcele v Žusterni, pa je odgovoril: »Če Slovenec v Sloveniji kupi gradbeno parcelo, nastane takoj problem, če jo kupi en culukafra, problema ni.«

Jaz sem culukafra, 
on je Plemeniti

Na odprtju domovanja družine Ayari se je res zbralo več kot sto ljudi, sosedje iz Žusterne, Ayarijevi prijatelji in poslovni partnerji, gradbeniki ter obrtniki, ki so zgradili hišo ter jo opremili. Mize so se šibile pod dobrotami, pijača je tekla v potokih, iz Kopra je priplul čoln in z morja je v zrak poletel umetni ogenj, plesalke so uprizorile trebušni ples... Nič ni manjkalo, skratka.

Le najbolj znanega soseda, Zmaga Jelinčiča Plemenitija, smo pogrešali. »Ne, Jelinčiča nisem vabil na odprtje, saj ne spadava skupaj. Jaz sem culukafra, on je Plemeniti. Moja žena ne pripravlja tort za gurmane kot žena Plemenitija, s čimer, kot je izjavil za medije, še kaj dodatnega zasluži. Moja žena tudi nikoli ni delala za burmanskega kralja, da bi jo nagradil s kakšnim briljantom s sedmimi ali osmimi karati in so ga zatem Jelinčiči prodali. Ne, s Plemenitijem nimava nič skupnega. Mi, culukafre, smo delavni ljudje, redno plačujemo svoje davke in dajatve slovenski državi. Spoštujemo slovensko zakonodajo in nikoli se nismo pritožili na nobeno odmero dohodnine ali plačilo drugih prispevkov. Ne, davčna uprava nas ni preiskovala, ker imamo do Slovenije vse obveznosti poravnane do zadnjega centa. Culukafre smo spoštovanja vredni državljani Slovenije, moji ženi ni treba peči tort, da bi s tem prislužila še kakšen evro za družinski proračun, kot to po Plemenitijevih besedah počne njegova žena. Za nas, culukafre, torte pečejo gurmani,« je odrezavo razložil Ayari. 

Deli s prijatelji