NA KOŽO

Vsi smo gasilci

Objavljeno 04. februar 2014 23.15 | Posodobljeno 04. februar 2014 23.15 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Mogoče je ratala tudi kakšna Slovenčica ali Slovenček ...

Domen Mal.

Jutranji ritual sem v začetku tedna zaradi vremena moral prilagoditi: čez šlafrok sem navlekel bundo, pograbil vedro in lonec ter se sprehodil do štirne – kako sem hvaležen za to kulturno-tehnično dediščino. Voda iz nje sicer ni najčistejša, ampak za zalivanje stranišča dovolj dobra, za kuhanje kave sem pa raje v lonec natlačil beli sneg. Elektrika se je, hvala bogu, že vrnila, tako da sem lahko skuhal obe kavi, turško za ljubljeno in espreso iz kafetjere zase. Ob kavi običajno pobrskam po netu, da vidim, kaj je novega v tujini in domovini, pa se bom moral temu – in televiziji – do nadaljnjega odpovedati, s Telekoma so sporočili, da bo napaka odpravljena v najkrajšem možnem času, a s tem niso mislili ur, ampak dneve.

Narava je pokazala, verjamem, le delček svoje moči, pa smo že vsi nemočni, (raz)vajeni vsakodnevnega udobja elektrike, vode iz pipe, razvedrila po TV in, zlasti mladina, vseh mogočih gedžetov. Ko tega ni – se pa gledamo. Upam, da vendarle ne in da so se v prisilni temi družine končno družile, ob svečah igrale enko ali tarok, se pogovarjale. Mogoče je ratala tudi kakšna Slovenčica ali Slovenček. Če ne bi bilo materialne škode, takšna ujma ni nujno samo nekaj slabega.

Toda škoda je vsekakor bila, ljudje potrebni pomoči. Dvomim pa, da so, recimo, Postojnčani potrebovali obisk obrambnega ministra in premierke, da so se zavedli tega. Vse od začetka naravne nesreče smo si Slovenci pomagali sami. I, kako?! Z gasilci vendar. Torej, ker je gasilstvo pri nas prostovoljno – sami. Pisali smo o poveljniku prevaljskih gasilcev, ki je invalidu, temu je zaradi pomanjkanja elektrike crknil respirator, dal svoj agregat, ker je gasilskih zmanjkalo, in so gasilci podrto drevje žagali s svojimi, domačimi motorkami, če je bilo treba. V minulih dnevih so spali le nekaj ur, upam, da so njihovi delodajalci to upoštevali.

Imam občutek, kot da državljani niso niti pričakovali pomoči države, da nanjo več ne računajo, ker od nje že dolgo nič ne dobijo. Razen novih in novih davkov. Mogoče se bo tem pridružil še en, za odpravo posledic katastrofe. Tako je, če te jebeta država in narava.

Deli s prijatelji