NA KOŽO

Vsi smo Depardieu

Objavljeno 07. januar 2013 23.55 | Posodobljeno 07. januar 2013 23.57 | Piše: Dušan Malovrh
Ključne besede: komentar

Vedno mi je šel malo na jetra, podobno kot naš bog in Bata.

Dušan Malovrh.

Vedno mi je šel malo na jetra. Podobno kot bog in Bata jugoslovanskega filma. Tako kot ni bilo partizanskega filma ali nadaljevanke brez Bate Živojinovića – in partizanskega je bilo v Jugi veliko, največ – tako se mi zdi, da iz vsakega francoskega filma štrli Gerard Depardieu. Igral je že vse: velike živine, surovine, viteze, viline. Z leti se je sprevrgel v pravo institucijo, njegova faca je postala bolj filmska od filma samega. V domovini in tujini so ga imeli radi, nasuli so mu nagrad, odlikovanj, denarja.

Cvenka se je menda na njegovem računu nabralo toliko, da ga je vsaj stokrat zabolela glava od nedavne namere francoske vlade, da vsak milijon evrov obdavčijo s posebnim, 75-odstotnim davkom.

Čeprav predlog ni šel skozi, je igralec, užaljen po debati s politično vrhuško, pobral šila in kopita ter zbežal v naročje matere – Rusije. Koketiranje z ruskim predsednikom je obrodilo sadove in Putin je francoskemu glumaču v carski maniri – Raz, dva tri– dobrohotno podelil pasoš.

Gerard, sin komunista, ki je poslušal radio Moskva, je pač prisluhnil svoji denarnici. Z vso pravico »državljana sveta« se je odpovedal koreninam, domovini in vsem tistim, ki so mu jo polnili. Denarnico. To res ni nič takega, vemo tudi iz naših logov, kjer so sinovi komunizma in nekdanji komunisti danes ponosni tajkuni in bogatuni. S polnimi bančnimi računi zunaj meja, jasno. Kdor je brez takšnih mokrih sanj, naj prvi vrže kamen v Depardieuja.

Čemur se čudim, je samo to: kaj nekdo z vsemi neobdavčenimi milijoni vred počne v vukojebini? Kaj bo francoski vinogradnik, gurman in bonvivan počel 2500 kilometrov od Pariza in še 600 kilometrov jugovzhodno od Moskve? In to vsaj 183 dni na leto, kajti če jih bo naklepal manj, se davščine državljanu s 13 odstotkov dvignejo na 30, veleva ruska zakonodaja.

No, v ruski republiki Mordoviji, ki ni izmišljenka iz filma bratov Marx, bo spoznaval globine velike ruske duše, je povedal. Morda pa tudi arestov. Mordovija je namreč dežela kaznilnic, kamor so nekoč zapirali žrtve stalinskih čistk, lani pa tudi članico antiputinovske skupine Pussy Riot.

Deli s prijatelji