FACEBOOK

Vsi facebookovi uporabniki z novimi profili

Objavljeno 06. februar 2012 13.20 | Posodobljeno 06. februar 2012 13.20 | Piše: T. P.

Facebook bo vsem uporabnikom profile spremenil v časovnice 10. februarja.

PALO ALTO – Vsi uporabniki facebooka bodo od 10. februarja naprej, tako CNET portal, »prisljeni« v uporabo nove oblike profilov - časovnice (Timeline, op. p.). V sporočilu, ki ga bodo prejeli v svoj nabiralnik na facebooku, bodo uporabniki povabljeni, da jo uredijo, pregledajo in se pripravijo na njeno objavo.

Facebookova nova oblika profilov, s katerimi bodo uporabniki zdaj imeli kronološko urejene podatke, objavljene na svojih zidih, je bila deležna precej kritik. Uporabniki so namreč hitro opazili, da bodo na časovnici vidni tudi stari podatki, slike, na katere so pozabili, pomembnejši dogodki v njihovih življenjih in druge informacije, za katerimi so brskali samo najbolj predani zalezovalci, vsem drugim pa se ni dalo klikati.

Novi profili bodo zahtevali kakšno uro urejanja, prilagajanja, brisanja in skrivanja, Facebook pa je prepričan, da bo s časovnico uporabnikom omogočil, da povejo zgodbo o sebi – pa če to hočejo ali ne.

Sedem dni časa za urejanje

»Časovnica vam omogoči, da na enostaven način dostopate do podatkov, ki ste jih objavili, in pomembnih dogodkov, ki so doslej zaznamovali vaše življenje. Prav tako boste na drugačen način lahko s svojimi prijatelji izmenjavali izkušnje, poslušali isto glasbo, sporočili, koliko kilometrov ste pretekli ...« so svojim uporabnikom na uradnem blogu sporočili facebookovci.

Vsi uporabniki, ki bodo v prihodnjih dneh ali tednih prejeli vabilo, da je njihova časovnica pripravljena na objavo, bodo imeli sedem dni časa, da svoj novi profil ustrezno uredijo, nato se bo ta sam objavil. Pri tem bodo morali dodati naslovno fotografijo (ne profilne).

Brisanje, brisanje, brisanje

Pod profilno in naslovno fotografijo se bodo izpisali uporabnikovi osebni podatki in pomembnejše fotografije ter dogodki. Nato bo sledil kronološki razpored (po letih in mesecih) objav uporabnika in prijateljev, ki so lepili zadeve na njegov zid, pomembni dogodki, ki bodo delovali kot nekakšne prelomnice, nazadnje pa še uporabnikov rojstni dan in datum, ko se je pridružil facebooku. Več o urejanju časovnice lahko najdete na tej povezavi.

Pod nastavitvami bodo imeli uporabniki možnost spremeniti ali urediti svojo varnost in določiti količino osebnih podatkov, ki se bodo objavili na časovnici. Zagotovo pa jim bo kar nekaj časa vzelo brisanje vseh objav, ki so bile zdaj skrite pod stotimi kliki na dnu profila.

Deli s prijatelji