KORISTI

Vsestranski Jankovićevi svetniki: več položajev, več koristi

Objavljeno 13. marec 2013 12.40 | Posodobljeno 13. marec 2013 12.40 | Piše: T. L.

Jankovićevi mestni svetniki se pogosto znajdejo v nadzornih organih javnih zavodov, javnih podjetij in drugih institucij, katerih ustanoviteljica ali večinska lastnica je občina.

Župana Zokija so na Radiu 1 zaciklali.

LJUBLJANA – Kljub objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki v delovanju Zorana Jankovića med drugim zaznava korupcijska in druga tveganja, ostaja Janković trdno zasidran na županskem stolčku. Podpora ljubljanskih mestnih svetnikov Liste Zorana Jankovića (LZJ) je namreč nesporna kot tudi prevlada Lista Zorana Jankovića v mestnem svetu, kjer ima večino, ali natančneje 25 sedežev od 45. Odgovor na vprašanje, zakaj nesporna podpora županu Jankoviću, je jasnejši, če vemo, kakšne koristi prinaša izvolitev v mestni svet.

Mesečno 300 evrov sejnin, plus ...

Svetniki za udeležbo na sejah mestnega sveta dobivajo sejnine, ki so se lani po uveljavitvi zakona o uravnoteženju javnih financ sicer prepolovile in so omejene na 7,5 odstotka županove plače oziroma na dobrih 300 evrov mesečno. Poleg sejnin pa imajo svetniki velike možnosti, da so imenovani še v nadzorne organe javnih zavodov, javnih podjetij in drugih institucij, katerih ustanoviteljica ali večinska lastnica je občina. Tam pa se jim obetajo tudi redne zaposlitve za določen ali nedoločen čas. 

 ... položaj v institucijah z višjimi proračuni

Na Delu so tako pod drobnogled vzeli sestave svetov pomembnejših javnih zavodov in nadzornih svetov javnih podjetij, v katerih člani nadzirajo in tudi usmerjajo poslovanje institucij in v katerih zadnje mesece vse več direktorjev prihaja iz ožjega Jankovićevega kroga. Kot razkrije podrobnejši pregled, se večinoma ponavlja nekaj imen z LZJ, Jankovićeve predstavnike je mogoče najti predvsem na položajih v največjih in najpomembnejših institucijah, kot so, denimo, Javni holding Ljubljana, Javni stanovanjski sklad MOL, Lekarna Ljubljana, Te-Tol in podobno, manj pa jih je v manjših zavodih, kjer razpolagajo tudi z »lažjimi« proračuni (kulturni javni zavodi).

Največ nadzorniških mest so si priborili Bojan Albreht (direktor in lastnik Zlatarne Celje), Sašo Rink (pred kratkim imenovan za direktorja Javnega stanovanjskega sklada), Eva Strmljan Kreslin (pred nekaj tedni dobila zaposlitev za nedoločen čas v javnem zavodu Mladi zmaji) in Jadranka Dakič, ki se je pred dobrim letom poslovila od funkcije ljubljanske podžupanje. Poleg Rinka in Strmljan Kreslinove je redno zaposlitev v tem mandatu dobila še svetnica Mojca Ocvirk Kavtičnik, ki je zaposlena v javnem zavodu Ljubljanski grad.

Vsestranski: hkrati so svetniki in podžupani 

Štirje svetniki LZJ zasedajo tudi podžupanske stolčke v MOL, in sicer gre za Tjašo Ficko in Aleša Čerina (oba funkcijo opravljata poklicno) ter Jelko Žekar in Janeza Koželja (nepoklicno). Konca leta 2011 se je podžupanskemu stolčku odpovedal Jani Möderndorfer (še vedno pa je predsednik upravnega odbora KK Olimpija) in se presedel med poslance.

Möderndorfer, Mitja Meršol, Maša Kociper, Peter Vilfan in Roman Jakič, ki so bili na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2011 izvoljeni za poslance Pozitivne Slovenije, še vedno nadzorujejo županovo delo v mestnem svetu. Jakič, dolgoletni politik različnih levih političnih opcij, je bil sicer kot eden prvih svetnikov že na začetku Jankovićevega prvega županskega mandata imenovan za direktorja zavoda Šport Ljubljana, kar je ostal do ponovne izvolitve v parlament.

Deli s prijatelji