SLUŽBA

Vse več Slovencev na delo v tujino, doma kriza

Objavljeno 29. julij 2012 10.39 | Posodobljeno 29. julij 2012 10.39 | Piše: D. P., STA

Precej možnosti za zaposlovanje je tudi v Nemčiji.

Znižanje stopnje prostih delovnih mest je bilo posledica nekoliko manjše ponudbe.

LJUBLJANA – Ob razmeroma visoki brezposelnosti v Sloveniji se število iskalcev informacij o zaposlovanju v tujini zadnji dve leti povečuje. Svetovalci Euresa, ki delujejo tudi v okviru Zavoda RS za zaposlovanje, so lani informacije nudili 14.397 iskalcem zaposlitve, leto prej 8362 iskalcem, v prvem polletju letos pa 7561 iskalcem.

Preko meje

Zaradi odprtja trga dela v Avstriji in Nemčiji se je povečalo povpraševanje po možnostih zaposlitve v Avstriji, in sicer predvsem v obmejnih regijah. Ker so Slovenci mobilni predvsem kot dnevni migranti, odprtje trga dela torej do neke mere pozitivno vpliva na zmanjševanje brezposelnosti predvsem v obmejnih regijah z Avstrijo, to je na Štajerskem ter v Pomurju in na Koroškem, pravijo na zavodu za zaposlovanje.

Dogovor s Španci

Precej možnosti za zaposlovanje je tudi v Nemčiji, ki pa zaposluje tujce zelo ciljno, na primer na področju tehnologije, zdravstva, hotelirstva. V ta namen ima Nemčija med drugim sklenjen poseben sporazum s Španijo, kjer je brezposelnost zelo visoka in od koder zdaj načrtno zaposlujejo denimo inženirje. Več možnosti za zaposlitev je tudi v skandinavskih državah, kjer zaposlujejo predvsem visokokvalificirane kadre.

Iščejo tudi starejši

V Sloveniji se je struktura iskalcev zaposlitve, ki povprašujejo po možnostih iskanja zaposlitve v tujini, v času krize nekoliko spremenila. Medtem ko so prej o tej možnosti povpraševali predvsem mladi in visoko izobraženi, zdaj, v času krize, tudi starejši in manj kvalificirani.

Deficit pri tehničnih poklicih

Slovenski trg dela ima največje primanjkljaje pri inženirjih strojništva, elektrotehnikih in elektronikih, poklicih v zdravstvu in farmaciji ter na področju informacijskokomunikacijskih tehnologij, zato je po njih tudi veliko povpraševanje.

Veliko povpraševanje na trgu dela je tudi v gostinstvu, na področju gradbeništva, kovinarstva, delodajalci iščejo precej orodjarjev, elektroinštalaterjev ter voznikov težkih tovornjakov in vlačilcev. Med brezposelnimi v Sloveniji pa je največ delavcev, ki so pred izgubo zaposlitve opravljali dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalcev, čistilcev, tajnikov, komercialnih zastopnikov za prodajo, natakarjev in skladiščnikov.

Deli s prijatelji