BOLEZEN

Vse več otrok z oslovskim kašljem, rešitev je cepljenje

Objavljeno 24. julij 2012 09.48 | Posodobljeno 24. julij 2012 00.17 | Piše: P. J., STA

V zadnjem času so zdravili več otrok, ki so zboleli za neprijetnim kašljem.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V zadnjem mesecu se je pojavilo več primerov oslovskega kašlja, je v izjavi za medije povedala Tatjana Mrvič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Kot je dejala, so v zadnjem tednu zdravili tri otroke v starosti enega leta ali manj, ki niso bili cepljeni. To bolezen sicer najučinkoviteje zdravimo prav s cepljenjem.

Zariplost in pomodrenje

Zdravili so tudi nekaj najstnikov in dve medicinski sestri, ki sta bili v stiku s hospitaliziranimi, je pojasnila Mrvičeva. Trenutno sicer ne zdravijo nobenega otroka s to boleznijo. V UKC pojasnjujejo, da gre za nalezljivo bolezen, ki se največkrat pojavlja pri šolarjih in mladih odraslih, vendar lahko prizadene katero koli starostno skupino.

Oslovski kašelj je sicer ena težjih otroških nalezljivih bolezni, ime pa je dobila po značilnem kašlju, ki spominja na oslovsko riganje. »Od enega do dveh tednov po okužbi se pojavi kašelj brez povišane telesne temperature. Kašelj je v tem obdobju, ki običajno traja sedem do deset dni, lahko povsem neznačilen in običajno ni moteč. V tem obdobju je bolnik najbolj kužen,« navajajo na infekcijski kliniki.

Po tem obdobju se začnejo tipični napadi kašlja, ki so v napadih z zariplostjo ali pomodrenjem in so močnejši ponoči. »Napad kašlja lahko traja tudi do ene minute, vmes pa otrok hlasta za zrakom, lahko pa tudi bruha. Pri odraslih bolnikih je kašelj lahko še vedno neznačilen oz. blažji,« navajajo.

Preprečiti ga je mogoče s cepljenjem

Bolezen se prenaša kapljično, vir okužbe za dojenčke pa so ponavadi odrasli ali pa sorojenci, ki obiskujejo osnovno šolo in še niso prejeli poživitvenega odmerka cepiva. Bolezen ponavadi izzveni v šestih do osmih tednih, zdravijo pa jo z antibiotiki, je pojasnila Mrvičeva. Bolezen je v začetni fazi sicer težko prepoznati. Pri sumu nanj ali takrat, kadar otrok oz. odrasla oseba kašlja dlje časa brez postopnega izboljšanja, je obisk zdravnika nujen. Oslovski kašelj pa najučinkoviteje preprečujemo s cepljenjem. »V Sloveniji so otroci cepljeni trikrat v prvem letu starosti, ponovno pa so cepljeni v drugem letu in v tretjem razredu osnovne šole,« navajajo na omenjeni kliniki.

Na možno epidemijo oslovskega kašlja so opozorili v ZDA, kjer so v letošnjem letu zabeležili že 18.000 primerov okužbe, navaja dnevnik.si. Smrtnih žrtev je bilo do zdaj devet, predvsem dojenčkov, ki so bili premajhni, da bi jih lahko pravočasno cepili.

Deli s prijatelji