NEDELJSKI IZLET

Vse prej kot 
močvirje z vranami

Objavljeno 30. december 2012 19.15 | Posodobljeno 30. december 2012 19.15 | Piše: Drago Medved

Vransko je dobilo ime po vranah, danes pa je znano po poligonu varne vožnje, muzeju motociklov, gasilskem muzeju in rojstni hiši založnika Schwentnerja.

Glavna ulica na Vranskem (foto: Drago Medved, Novice).

VRANSKO – Da še dodam nekaj imen: od tod je doma župnik Izidor Pečovnik, znan kot Dori, ki že več let deluje v Berlinu, tu je bil župnik dr. Vekoslav Grmič, poznejši naslovni škof, sicer pa ima Vransko celo plejado znamenitih mož na različnih področjih. Če omenim le Mihaela Bergmana, pospeševalca savinjskega hmeljarstva, Armina Gradišnika, organizatorja slovenskega učiteljstva, Edija Golca, gospodarstvenika in športnika, Janka Liško, strokovnega publicista in prevajalca, pa Lavoslava Schwentnerja, založnika slovenske moderne, in stenografa Antona Zupana.

Skozi kraj teče potok Podgrajščica, tu je bila stara furmanska cesta Dunaj–Trst. Leta 1953 so zgradili obvoznico zunaj trga. Sprehod skozi kraj je zelo zanimiv. Nad njim se dviga župnijska cerkev sv. Mihaela, prvič omenjena leta 1123, z marmornim oltarjem, ki je edino delo znamenitega kiparja Francesca Robbe na Štajerskem. Je ena najstarejših cerkva v Spodnji Savinjski dolini. V njej so tudi grobnice fevdalcev iz okoliških graščin.

Muzej motociklov

Septembra 2008 je AMZS na Vranskem odprl najmodernejši poligon za varno vožnjo v Sloveniji, ki je zgrajen po evropskih standardih. Na 16 hektarih je urejenih 2,5 kilometra asfaltiranih stez s šestimi poligonskimi sklopi, ki so urejeni za varno simulacijo različnih prometnih razmer. Center je zasnovan tako, da deluje v vseh vremenskih razmerah. Ker so šobe za dovajanje vode na vozne površine ogrevane, je vadba na poligonu možna tudi pozimi. Celotni poligon je dodatno osvetljen, kar omogoča izvedbo programov v večernih urah. V sklopu centra je zgrajena tudi poslovna stavba.

V kraju je muzej motociklov, izjemen kulturni in tehniški spomenik, ki ga je uvedel Petja Grom. V njem sta prikazana razvoj in zgodovina motociklizma ter prometa na Slovenskem od začetka stoletja do 60. let. Preko 100 najzanimivejših modelov motociklov – od starega Puchovega z začetka 20. stoletja do damskega motorja, na katerem so lahko ženske sedele tudi v krilu. Tu so legendarni indiani, pa nemški vojaški, ki se jih spominjamo iz filmov, in zložljivi, ki so jih med vojno zavezniki spuščali s padali. Še posebno zanimivi so edini povsem slovenski motocikel pohorc in dirkalni motocikli znamke Tomos.

Slikovit gasilski dom

Na Vranskem je slikovit gasilski dom, malo naprej je v stari trški hiši eden največjih gasilskih muzejev v Sloveniji. Odlikuje ga bogata zbirka gasilskega orodja, opreme, uniform in priznanj. Posebno ponosni so na velike vodne brizgalke na lesenih vozovih iz 19. stoletja. V Brodeh, le nekaj sto metrov od središča kraja, je zelo zanimiva etnološka zbirka s kovaško delavnico.

V neposredni bližini Vranskega je še nekaj dvorcev in graščin: dvorec Brode ob Bolski, graščina Podgrad z zaščitenim drevesnim fondom ob izviru potoka Podgrajščica. Zanimiva je taborska utrdba z gotsko cerkvico sv. Jeronima. Pod njo je dvorec, katerega zadnji lastnik pred drugo svetovno vojno je bil celjski trgovec Peter Majdič, tudi ustanovitelj podjetja Merkur v Celju, ki se je pozneje preselilo v Kranj. V Stopniku so še vidni ostanki stopniškega gradu, najstarejšega v Spodnji Savinjski dolini, dragocena je tudi cerkev sv. Mohorja in Fortunata v Stopniku z zvonom iz leta 1317.

Deli s prijatelji