PAJEK

Vse poti vodijo 
k Sodu

Objavljeno 28. april 2013 23.20 | Posodobljeno 28. april 2013 23.21 | Piše: Ali Žerdin

Slovenska odškodninska družba odločilno vpliva na sestave nadzornih svetov največjih podjetij, zato je pomembno, kdo ima nadzor nad njo.

»Če bo poskušal Zoran Janković prevzeti popolni nadzor nad Sodom, bo to izbilo dno vladajoči koaliciji.« Fotomontaža: S. N.

Ko gre za verska vprašanja, vse poti vodijo v Rim. Ko pa gre za slovenski biznis, se vse začne pri Sodu – Slovenski odškodninski družbi. Je tista točka, kjer se začenjajo dolge transverzale ekonomske moči. Nekako tako gre: nadzorni svet postavi upravo Soda, ta pa ima veliko moč, da vpliva na sestave nadzornih svetov največjih slovenskih podjetij. Nadzorni sveti potem postavijo uprave, vplivni direktorji pa sedijo v nadzornih svetih manjših podjetij. In tako dalje.

Ozadje Soda

Da se vse začne pri Sodu, je jasno vsakomur, ki se ukvarja s slovensko ekonomsko politiko in politično ekonomijo. Vendar ima tudi Sod svoje ozadje: omrežje, ki lahko vpliva na Sod. Kdo torej tiči v ozadju ene najmočnejših gospodarskih družb v državi?

Pred dnevi je Sod dobil nove nadzornike. Stane Seničar je eden od njih. Strankarski biografi navajajo, da vodi celjski odbor Desusa. Politični ekonomisti pa bi dodali še, da je pred leti vodil Zlatarno Celje.

Otmar Zorn je direktor dveh podjetij. Raziskovalci omrežij pa ne morejo spregledati, da je tudi prvi mož slovenskih rotarijcev. Tomaž Dobnikar je šef Petrolove maloprodaje. Nekoč je bil nadzornik v Kapitalski družbi, natančen politični kronist pa ne more mimo podatka, da je pred leti kandidiral za člana občinskega sveta Komende. Za funkcijo lokalnega samoupravljavca se je potegoval na listi SD. Dobnikarjev položaj v nadzornem svetu je zanimiv, saj v tem trenutku član Sodove uprave Igo Gruden sedi v nadzornem svetu Petrola. Povedano preprosteje: Dobnikar kot član širšega vodstva družbe Petrol nadzira Sodovo upravo, član Sodove uprave Gruden pa Petrol. Aleksander Mervar je nekoč vodil ljubljanski TE-TOL. Potem je šel za drugega človeka Elesa, bil pa je tudi nadzornik v Geoplinu in Plinovodih. Nadziral je tudi Sod.

Preizkušanje koalicije

Samo Lozej je sedanji direktor družbe TE-TOL. Pred leti je bil nadzornik v Ljubljanskih mlekarnah, Energetiki in Factor banki. In spada med vidnejše člane Pozitivne Slovenije. Zadnja nadzornica Soda je Nives Cesar, članica ljubljanskega mestnega sveta. Za lokalnosamoupravno funkcijo se je potegovala na listi Zorana Jankovića, pred leti pa je nadzorniško funkcijo opravljala v ljubljanskem Vodovodu.

Prav lista Zorana Jankovića z zadnjih lokalnih volitev pa je pomembna gravitacijska točka Sodovega ozadja. Lozej je pomemben igralec v Sodovem nadzornem svetu zaradi nadzorniških izkušenj v Ljubljanskih mlekarnah, Energetiki in Factor banki. A to še ne bi zadoščalo, da bi zasedel funkcijo v družbi TE-TOL. Zeleno luč za funkcije v ljubljanski termoelektrarni in toplarni prižiga in ugaša Jadranka Dakić, nekoč Mercatorjeva finančnica (in pozneje nadzornica), danes pa nadzornica v TE-TOL in ljubljanskem Holdingu. Dakićeva, nekoč tudi podžupanja, pa je hkrati pomemben steber liste Zorana Jankovića v mestnem svetu. Sporočilo članic koalicije je bilo jasno: če bo poskušal Zoran Janković prevzeti popolni nadzor nad Sodom, bo to izbilo dno vladajoči koaliciji.

Deli s prijatelji