PREJETO

Vsak sedmi Slovenec prejema evropsko pomoč v hrani

Objavljeno 12. oktober 2012 16.08 | Posodobljeno 12. oktober 2012 15.39 | Piše: A. L.

Za naslednje leto nam je EU dodelila 2,6 milijona evrov pomoči.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Odbor Evropske komisije za skupno ureditev kmetijskih trgov je včeraj sprejel program razdeljevanja pomoči v hrani za leto 2013. Po njem je razdelil 500 milijonov evrov vredno pomoč med 19 držav članic EU, ki so se prijavile za izvajanje programa v letu 2013. Med njimi je tudi Slovenija, ki ji je v ta namen EU dodelila 2,588.445 evrov. Približno 2,4 milijona evrov za dobavo proizvodov na trgu, preostali del pa za povračila transportnih, skladiščnih in administrativnih stroškov.

Evropsko pomoč vsako leto prejme že več kot 18 milijonov ogroženih v EU, v Sloveniji pa je že več kot 300.000 prejemnikov, ki bodo tudi v letu 2013 lahko računali na živila (moko, mleko, riž, olje, testenine in zdrob) iz evropskih skladov.

Stalen ukrep zaradi leta 1987

Evropski ukrep pomoči v hrani spada med ukrepe skupne kmetijske politike (SKP) in se v EU izvaja od leta 1987, ko je Evropo prizadela izredno hladna zima. Njene posledice so še posebno močno občutili najranljivejši posamezniki, zato se je EU zato odločila, da se presežne zaloge kmetijskih proizvodov iz javnih skladišč EU namenijo za humanitarne namene. Ukrep je dobil široko podporo in je postal stalen.

Koristi tudi EU

Z uporabo presežkov kmetijskih proizvodov je EU pomagala najranljivejšim skupinam in hkrati zniževala stroške skladiščenja in vzdrževanja javnih zalog. Reforme SKP, ki so pomenile večjo tržno usmerjenost in bistveno znižanje zalog kmetijskih proizvodov, so resno ogrozile izvajanje ukrepa v letu 2012. Države članice izvajalke so v pogajanjih z državami članicami, ki so ukrepu nasprotovale decembra 2011, dosegle politični dogovor, s katerim je bilo zagotovljeno njegovo izvajanje do vključno leta 2013.

Trenutno Evropska komisija že pripravlja prenovljeni predlog ukrepa, ki se bo financiral iz socialne kohezije (in ne več iz kmetijskih sredstev) in za katerega naj bi se v skladu s predlogom proračuna za naslednje sedemletno finančno obdobje 2014–2020 zagotovilo 2,5 milijarde evrov. Predstavitev novega predloga ukrepa je predvidena v drugi polovici oktobra 2012.

Deli s prijatelji