JAVNO MNENJE

Vsak peti Slovenec je za zakonito travo

Objavljeno 07. april 2015 10.33 | Posodobljeno 07. april 2015 11.11 | Piše: Jadran Vatovec

Ko je 61 odstotkov volivcev za legalizacijo marihuane v zdravstvene namene.

Za splošno legalizacijo (za to, da bi bila marihuana dostopna vsem) so, kajpak, predvsem mladi in študentje. Foto: Shutterstock

LJUBLJANA – Z aprilsko anketo smo za vas preverjali, kakšen je odnos državljank in državljanov Slovenije do splošne ali zgolj delne legalizacije marihuane. In kaj smo ugotovili? Da splošno legalizacijo večinoma podpirajo anketiranci, ki so že poskusili marihuano (50 %), stari od 18 do 25 let (35 %) in od 26 do 35 let (31 %) ter študenti (30 %), zanjo bi bilo tudi precej več moških (26 %), in anketiranci z višjo ali visokošolsko izobrazbo (28 %). Prav nobene oblike legalizacije pa ne podpirajo starejši od 65 let (30 %) in tudi ne anketiranci z osnovnošolsko izobrazbo (31 %). Tisti, ki so doslej že poskusili marihuano (26 %), poleg tega (naj)pogosteje odgovarjajo, da je v Sloveniji alkohol precej večji problem od prepovedanih drog. No, zanimivo vsekakor je, da se kljub vsemu skoraj dve tretjini (64 %) strinjata, da so kazni za prekupčevalce oziroma razpečevalce prepovedanih drog pri nas še vedno prenizke.

Kaj pa odnos tistih, ki so že jemali marihuano, jo morda še jemljejo ter zagovarjajo njeno splošno ali delno legalizacijo ali tej izrecno nasprotujejo, do političnih strank? Katero bi volili, »če bi bile volitve že jutri«?

Najprej je treba povedati, da se Cerarjev SMC, ki je sicer še na prvem mestu po priljubljenosti, vse bolj približuje Janševemu SDS, ki je trdno na drugem mestu. Ta hip ju ločuje le še 1,1 % oziroma drugače rečeno, glede na odgovore SDS za SMS zaostaja samo še za 1,1 %. Da Slovenci kljub vsemu najbrž ne pretiravamo ne z alkoholom ne z drogami, nam pove podatek, po katerem 21,3 % volivcev še ne ve, koga bi volilo, 8,5 % se volitev niti ne bi udeležilo in kar 18,9 % ne bi volilo nobene stranke. Anketiranje je znova za nas oziroma za vas opravila skupina izkušenih anketarjev v računalniško podprtem studiu Delo Stik – Oddelek za tržne raziskave, potekalo pa je na reprezentativnem vzorcu (n = 600, uteženo s kombiniranimi utežmi), in sicer od 30. marca do vključno 2. aprila 2015 (vsakič med 15. in 21. uro).

 

Če bi bile jutri volitve, katero od strank bi volili?

Stranka Mira Cerarja 10,1 %
Slovenska demokratska stranka – SDS 9,0 %
Združena levica 7,4 %
Socialni demokrati – SD 6,3 %
Demokratična stranka upokojencev – Desus 3,5 %
Nova Slovenija – NSi 1,4 %
SLS – Slovenska ljudska stranka 1,2 %
SNS – Slovenska nacionalna stranka 0,9 %
Pozitivna Slovenija 0,6 %
Zavezništvo Alenke Bratušek 0,6 %
Zeleni Slovenije 0,3 %
ne vem 21,3 %
ne bi se udeležil volitev 18,5 %
ne bi volil nobene stranke 18,9 %

 

Kakšno je vaše mnenje o legalizaciji trga marihuane?

podpiram splošno legalizacijo, marihuana naj bo dostopna vsem 20 %
podpiram legalizacijo zgolj v zdravstvene namene 61 %
ne podpiram nobene oblike legalizacije 17 %
ne vem 2 %

 

Ali ste v življenju že kdaj poskusili marihuano?

Da 17 %
Ne 81 %
Ne želim odgovoriti 2 %

 

Zakaj se po vašem ljudje podajajo v svet drog?

radovednost 48 %
vpliv družbe, vrstnikov 43 %
osebna stiska 38 %
naveličanost zaradi preobilja materialnih stvari 30 %
stres 28 %
sprostitev 21 %
negotovost 19 %
ne vem 8 %

Anketiranci so lahko izbrali več možnih odgovorov.

 

Deli s prijatelji