POČITNICE

Vsak otrok se vrne domov kot plavalec

Objavljeno 18. maj 2015 00.05 | Posodobljeno 18. maj 2015 00.06 | Piše: Iztok Umer

Prvomajske počitnice na Debelem rtiču preživelo 230 socialno ogroženih otrok.

Nogomet, šport številka 1, ki privlači fante in dekleta. Foto: Matjaž Štefanič

DEBELI RTIČ – Dvesto trideset otrok iz 15 območnih organizacij Rdečega križa Slovenije (RKS) je po tednu letovanja v mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič zapustilo kot plavalci. Plavanja se niso naučili v morju, temveč v bazenih zdraviliško-letoviškega objekta. Šlo je za prvo skupino otrok iz socialno ogroženih družin, ki so prišli v izbor človekoljubne akcije Peljimo jih na morje v organizaciji RKS. Prvomajske šolske počitnice so 56 otrokom omogočili posamezniki z nakazilom namenskih sredstev, 174 pa so bivanje omogočili z namenskimi sredstvi FIHO 2015.

In kako je minil teden prve skupine otrok na Debelem rtiču? »Bilo je pestro, predvsem zabavno in tudi poučno. Dnevi so bili natrpani s programi, seveda smo otrokom privoščili največ sprostitve s športnimi igrami, vsak dan sta bili dopoldne in popoldne po dve ustvarjalni delavnici. Naše vodilo je, da pri otrocih gradimo pozitivno avtoriteto. Prišlo jih je 230, nismo jih poznali in smo jih morali vključiti v skupnost, lahko bi rekla v eno družino. Petindvajset prostovoljnih pedagogov in vzgojiteljev je to moralo doseči že prve dni letovanja. Pri našem pristopu ni kaznovanja, ni kričanja na otroke, poskušamo doseči le, da se obnašajo tako, da je v mejah dovoljenega. Dobili smo nove prostovoljne vzgojitelje, ki so bili opremljeni z velikim kartonom. Imenujejo se rtiški fazani in morajo imeti spoštljiv odnos do starih vzgojiteljev ter se jim morajo ob vsakem srečanju prikloniti, če se dva fazanska vzgojitelja srečata na letovišču, morata zaplesati račke. Še pred koncem letovanja so začetni vzgojitelji položili izpit in jim ni bilo več treba nositi kartonov,« nas je z urnikom in redom seznanila organizatorka pedagoške in animacijske dejavnosti Gabrijela Kukovec Pribac.


Peljimo jih na morje!

V minulih letih je Rdečemu križu Slovenije tudi z vašo pomočjo, dragi bralke in bralci, v okviru akcije Peljimo jih na morje! uspelo na morje odpeljati skoraj 2500 otrok in 965 starostnikov, kar pomeni 50 polnih avtobusov otrok iz socialno ogroženih družin in več kot 19 avtobusov starostnikov, ki svoj vsakdanjik preživljajo v socialni stiski. Rdeči križ želi tudi letos na počitnice peljati 500 otrok in 100 starejših iz socialno šibkejših okolij. Želijo si, da jih bodo lepi spomini osrečevali, jim krepili samopodobo in vlili moči za nove podvige, saj jim sicer težka vsakdanjost ne dopušča veselja. Pomagate lahko tako, da po svojih močeh prispevate za njihovo letovanje. Vsak evro šteje!

Svoj prispevek lahko nakažete prek spletnega nakazila s plačilnim nalogom UPN, na račun SI56 03100 - 1234567891, sklic oziroma referenca SI00 - 937030. Lahko pa pošljete SMS z besedo MORJE ali MORJE5 na 1919 in prispevate 1 evro ali 5 evrov.

Ker sta šport in rekreacija na počitnicah številka ena, je imel seveda največ dela Goran Beširevič, športni pedagog, učitelj plavanja in vodja reševalcev iz vode. »Začeli smo z igro med dvema ognjema, nadaljevali s košarko, nogometom, odbojko, namiznim tenisom, vlečenjem vrvi in tekom po trim stezi ter seveda s plavanjem v bazenih. Vsi otroci so sodelovali pri vseh disciplinah in ne čudite se, da so bila nekatera dekleta bolj zagreta za nogomet kot fantje. Vsako športno disciplino smo začeli z ogrevanjem in opozorili na pravilno opremo, otroke pa smo učili tudi pravil določene športne zvrsti. Opažam, da jih večina že pozna,« je pojasnil Beširević.

Nad nogometom sta bila navdušena sestra in brat Tjaša in Amadej Vršič iz Banovcev. »En dan smo nogomet igrali vse do 21.30, sledil je tuš in spanje,« nam je zaupala Tjaša, Amadej pa je dejal, da je med ustvarjalnimi delavnicami najbolj navdušen nad risanjem, pohvalil pa je tudi hrano, ki jo pripravljajo na Debelem rtiču.

Pedagoginja Kukovec Pribčeva je še dodala, da bodo veseli vseh nerabljenih oblačil, nogavic in športne obutve. »Kar veliko otrok namreč pride na letovanje z enim parom športne obutve, in še to dotrajane, vemo pa, da ljudje v domovih hranijo športna obuvala, ki so še uporabna in jih njihov otroci ne nosijo več. Vsako še uporabno športno obuvalo je za nas dragoceno,« pravi Kukovec Pribčeva in dodaja, da pri RKS računajo, da bodo z akcijo Peljimo jih na morje na Debeli rtič pripeljali vsaj 500 slovenskih otrok iz socialno ogroženih družin. 

Deli s prijatelji