DAMSKO

Vsaj Ju Sun Tek 
bo lepo v Sloveniji

Objavljeno 20. julij 2012 12.41 | Posodobljeno 20. julij 2012 12.42 | Piše: Jadran Vatovec

Zakaj (ne) kaže gostiti predstavnike mednarodne skupnosti?

V vlogi gostiteljice žene generalnega sekretarja OZN je žena slovenskega premierja Urška Bačovnik Janša. (Foto: Blaž Samec)

LJUBLJANA – Generalni sekretar OZN Ban Ki Mun danes začenja svoj drugi uradni obisk v Republiki Sloveniji. Z ženo Ju Sun Tek je pravzaprav (iz Kitajske) priletel že sinoči, vendar ga različne protokolarne obveznosti in srečanja čakajo šele danes. Drži, lahko bi se z razlogom vprašali, kdo na vsem planetu bi lahko imel ali bo lahko imel kakršno koli korist od takšnih njegovih, razmeroma turističnih počitnic v naši državi.

Damski program premierjeve žene

Sočasno z vljudnostnim druženjem generalnega sekretarja OZN s predstavniki slovenskega državnega vodstva bo potekal posebni oziroma ločeni damski program: Ju Sun Tek, ženo Ban Ki Muna, bo namreč gostila žena slovenskega premierja Urška Bačovnik Janša.

Soproga našega premierja bo soprogo generalnega sekretarja OZN spremljala med ogledom Kobilarne Lipica oziroma predstave tamkajšnje klasične šole jahanja, skupaj bosta prišli v poslopje državnega zbora, kjer bosta prisluhnili priložnostnemu Banovemu nagovoru pred poslankami in poslanci. Potem ko bo Ju Sun Tek z ženo slovenskega premierja obiskala skavte v Ribnem pri Bledu, bo prva za drugo priredila še protokolarno kosilo v Gostilni Krištof v Predoslju pri Kranju. Za damski program obiska velja enako kot za Banove klepete z Janšo, dr. Türkom in dr. Virantom: to je, če si priznamo ali ne, predvsem izguba časa in nekoristno zapravljanje davkoplačevalskega denarja. Enako kot za Banova srečanja tudi za damski del programa velja: je predvsem izguba časa in zapravljanje davkoplačevalskega denarja.

Le Vuk Jeremić je že nagrajen

Ban Ki Mun je tokrat v Slovenijo – že prvič, januarja 2008, ko je naša država kot prva nova članica predsedovala EU, ga je v Slovenijo povabil Janez Janša, ki je bil tudi takrat v vlogi našega premierja – prišel prav v času, ko obhajamo že 20. obletnico sprejema naše državice med članice OZN. Ban se bo s slovenskimi politiki pogovarjal o dozdajšnji vlogi Slovenije kot članice OZN – naš največji uspeh v okviru OZN je bilo prav gotovo naše članstvo v Varnostnem svetu ZN v letih 1998 in 1999 –, vendar tudi o razmerah na zahodnem Balkanu ter o že nekaj časa skrb vzbujajočem nasilju v Siriji in na nekaterih drugih svetovnih kriznih žariščih.

Iz Slovenije bo svojo turnejo po zahodnem Balkanu nadaljeval na Brionih ter v Poreču in Pulju, od tam odpotoval v Črno goro, nazadnje pa obiskal še Kosovo in Srbijo. Dozdajšnji srbski zunanji minister Vuk Jeremić bo namreč septembra prevzel dvanajstmesečno predsedovanje Generalni skupščini ZN.

Kakor koli, s slovenskimi sogovorniki naj bi si Ban poleg tega izmenjal vtise (mnenja) o nekaterih drugih varnostno-političnih, okoljskih in razvojnih temah, ki so dandanašnji v središču pozornosti mednarodne skupnosti. Poleg gostitelja, predsednika vlade Janeza Janše – Janša in Ban se bosta z novinarji predvidoma srečala in pogovarjala v Vili Podrožnik, le če bo slabo vreme, bo njuno srečanje s predstavniki tako imenovane sedme sile v vladni palači na Gregorčičevi – ga bosta sprejela še predsednik države dr. Danilo Türk in predsednik državnega zbora dr. Gregor Virant.

Deli s prijatelji