NEMOČNI 120-KILOGRAMSKI HRUSTI

Vsa vas je lovila pobezljano telico

Objavljeno 29. april 2015 10.57 | Posodobljeno 29. april 2015 11.27 | Piše: Aleksander Brudar

Debevčevim iz Vnanjih Goric je v ponedeljek dopoldne pobegnila leto dni stara telica.

Marica in Marjan Debevec še danes ne moreta verjeti, da jima jo je v ponedeljek zagodla mlada telica. Foto: Dejan Javornik

VNANJE GORICE – Prebivalce Vnanjih Goric, kraja, ki je od središča Ljubljane oddaljen slabih dvajset minut vožnje z avtomobilom, je na praznični ponedeljek zmotil precej neobičajen dogodek. S pašnika družinske kmetije Debevec je okoli desetih dopoldne pobegnila leto dni stara telica, ki se kar ni in ni pustila ujeti. »Včeraj bi morali priti sem. Je bila taka procesija. Najprej gre en traktor, potem drug traktor, pa štirikolesnik. Vse je šlo za telico. Še iz vasi so prišli pomagat. Hčerka mi je rekla, da so naredili cel cirkus zaradi ene telice,« se dan po dogodku, ki je poleg nekaterih Vnanjegoričanov zaposlil tudi policiste in celo veterinarskega inšpektorja, spominja Marica Debevec. »Zamudili ste pravo procesijo. Lahko bi film posneli,« še v smehu doda sogovornica, ki se, ko z možem Marjanom pomislita na to, kaj vse bi se lahko zgodilo dan prej, hitro zamisli. »Če bi šla na drugi konec, do Ljubljanice, ki je od hiše oddaljena kilometer, ne bi bilo panike. Ampak je šla proti Ljubljani in bali smo se, da ne bi koga poškodovala,« razloži Debevčeva. Na srečo se je vse dobro izteklo, čeprav je opis dogodka na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje, da je »podivjano govedo napadlo ljudi«, sprva dalo slutiti, da ni tako.

Zamudili ste pravo procesijo. lahko bi film posneli.


Imajo 120 kilogramov, a je niso obvladali

Kot že rečeno, se je začelo v dopoldanskih urah, ko je Marjan s sinom Markom živino peljal na pašo. Telico, ki je bila že nekoliko nemirna, je sin, kot je povedal Marjan, najprej zavezal za traktor, da bi se umirila. To se je tudi zgodilo, zaradi česar se je odločil, da jo bo odpel in spravil na pašnik. »Nato ga je ruknila in je odtrgala tisti štrik, s katerim je bila privezana na traktor, in stekla proti hosti,« nadaljuje Marjan in pove, da je bila telica »čisto podivjana«. Oba sta jo takoj začela loviti, a jima to ni uspelo, saj je vseskozi brcala. »Ni se pustila ujeti. Ko sem ji prišel blizu, se je zaletela vame in me dvakrat podrla, potem tudi sina in zeta,« razlaga gospodar kmetije. Kaj kmalu so jim na pomoč priskočili bližnji krajani, a brez uspeha. »Moji sinovi imajo po 120 kilogramov, a je niso obvladalil. Poklicali so še fante iz vasi, ki tehtajo po 100 kilogramov, vendar tudi niso mogli pomagati. Sem si rekla, kako je to mogoče, saj gre samo za eno teličko,« lov za podivjano živaljo opiše Marica in dodaja, da so se vedno bali, da bi jim pobegnil 800-kilogramski bik. »Že 60 let živim na kmetiji, pa sem gnal živino na pašo in nikoli se ni zgodilo kaj takega,« pravi Marjan. Z ženo domnevata, da je žival doživela nekakšen stres, ko je zapustila hlev. »Slišal sem, da lahko malo podivja, če zamenja zrak,« nadaljuje sogovornik.

Pobegla telica se ni in ni pustila ujeti, na ulico Nova pot v Vnanjih Goricah je okoli enih popoldne prispela celo policija. Ta je, kot se spominja Marjan Japelj iz Vnanjih Goric, takoj zavarovala območje in začela premišljevati, kako naj jo ustavi. »Lov nanjo je bil zelo nevaren. Lahko te udari in velika sreča je, da nihče ni bil huje poškodovan. Če gre proti tebi, se moraš umakniti, drugače te napade,« pravi Japelj in nadaljuje, da je na kraj dogajanja prispel tudi njegov sin Bojan. »Tekla je po cesti in vsi so samo bežali. Z živaljo moraš znati delati. Lahko te ubije. To bi bilo isto, kot da bi šel jaz lovit kače, ki se jih bojim,« razloži sogovornik in doda, da je bil, ko je še delal v klavnici, velikokrat priča temu, ko se je živali »zblentalo«.

Mirno ležala v žitu

Ker se policisti, skupaj z veterinarskim inšpektorjem, niso znali odločiti, kaj bi naredili, se je Bojan odločil, da jo bo poskušal uloviti sam. To mu je okoli treh popoldne tudi uspelo, in sicer na kraju, kjer je telica, ko je bila od kmetije oddaljena že dva kilometra, mirno ležala v žitu. »Sin jo je samo za štrik zagrabil,« pravi Bojanov oče in nadaljuje, da mu jo je tudi uspelo onesposobiti, tako da jo je lahko nepoškodovano predal lastniku. »Policisti so mu rekli, da je zelo dober, da si je upal to narediti,« dodaja Marjan in še enkrat opiše, kako nevarna je bila telica vse do takrat: »Ko je stala, je začela samo kopati.« Sicer domneva, da se je morda mlada žival, ki ji lastniki še niso dali imena, prestrašila, potem ko se je dotaknila električnega pastirja. »Šla je kot raketa. Smo se hecali, da je hotela iti na Rožnik na kresovanje,« v šali sklene Marjan Debevec, ki si je po večurnem tekanju za telico oddahnil. Velik kamen od srca se mu je odvalil tudi zato, ker je ugotovil, da so vsi, ki so tako požrtovalno lovili podivjano žival, nepoškodovani oziroma so jo odnesli le z nekaj modricami in praskami.

Dogodek so nam potrdili tudi na PU Ljubljana. Povedali so nam, da so bili o pobegli telici, ki je iz neznanega vzroka podivjala in med begom poškodovala tri osebe (te zdravniške pomoči niso iskale), obveščeni okoli enih popoldne. »Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je kmet omenjenega telička s drugimi kravami peljal na pašnik, kjer je teliček iz neznanega vzroka podivjal. Žival so domači obvladali in jo odpeljali nazaj na kmetijo. Na kraj dogodka je prišel veterinarski inšpektor,« so še zapisali na ljubljanski policijski upravi. Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varsto rastlin so nam pojasnili, da v tem primeru kršenja zakonodaje ni bilo. Razlog za njeno vedenje pa je bil, da je šlo za njen prvi izpust iz hleva in še ni bila navajena okolice. 

Deli s prijatelji