POGAJANJA

»Vrtimo se kot veverica v svoji kletki«

Objavljeno 19. november 2014 17.36 | Posodobljeno 19. november 2014 17.36 | Piše: STA, T. L.

Pogajalci brez napredka pri dogovoru o varčevalnih ukrepih, med sindikalisti je čutiti napetost.

Branimir Štrukelj.

LJUBLJANA – Vlada in sindikati javnega sektorja so tudi današnja pogajanja o varčevalnih ukrepih za leto 2015 končali brez napredka. Pogajanja se nadaljujejo v četrtek prihodnji teden, pred tem pa bodo vladni pogajalci pridobili še stališče vlade. Branimir Štrukelj opozarja, da se čas za dogovor izteka, hkrati raste tudi napetost.

Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja so se danes dogovorili, da bodo predloge natančno ovrednotili, da se bo do njih lahko opredelila tudi vlada. Ker za to potrebujejo nekaj časa, v četrtek ta točka še ne bo uvrščena na vladno sejo, naj bi pa vlada o tem vprašanju predvidoma odločala pred nadaljevanjem pogajanj, ki bodo v četrtek prihodnji teden.

Koprivnikar priznava, da časa za dogovor ni veliko. Kot pravi, so s sindikati še zelo narazen, zato je prav, da se vlada opredeli, do katere meje lahko glede na javnofinančno stanje v državi popusti. A po Koprivnikarjevih besedah pričakovanja vladne strani bistveno presegajo letos veljavne varčevalne ukrepe, tako da bodo morali iskati kompromis.

Sindikati razburjeni

V sindikalnih vrstah so razburjeni, ker vlada danes prednje ni prišla s pisnim predlogom novih ukrepov. »Danes smo mnogo preveč časa porabili za razčiščevanje vladne pozicije. Sindikati smo namreč ugotovili, da vlada ni naredila tistega, kar je obljubila nazadnje, torej da se bo opredelila do sindikalnega predloga in posredovala svoj predlog,« je v izjavi medijem po pogajanjih poudaril predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Štrukelj. Ob tem je pojasnil, da stališče sindikatov ostaja isto in da ni mogoče iti naprej, če se vlada do njihovih stališč ne opredeli. Očitno pa imajo prav s tem težave, je ocenil.

Štrukelj obžaluje, da je vlada zdaj za dober teden dni zavrla pogajanja. »Čas se nam izteka in s tem hkrati raste nervoza. Upam, da bo vlada do nadaljevanja pogajanj prihodnji četrtek storila, kar je obljubila,« je dejal. Kot je spomnil, bodo pri sindikatih v tem času potekale različne aktivnosti, ki lahko tudi že pomenijo dodatna zaostrovanja v samih pogajanjih.

Jutri o protestnem shodu

Šolski sindikat Sviz se bo namreč v četrtek opredeljeval do protestnega shoda, ki bi potekal 3. decembra, prav tako v četrtek se bosta oba policijska sindikata dogovorila o poteku nadaljnjega sindikalnega boja ter uskladila stališča in zahteve do vlade.

Štrukelj je sicer še pred začetkom pogajanj povedal, da je v tem trenutku skoraj prepričan, da se bodo sindikati dogovorili za skupen protestni shod 3. decembra. Dvomi namreč, da bo vlada pristala na sindikalne zahteve. »Če sem čisto odkrit, nismo naredili nobenega napredka. Kot da bi se zamrznili v času, se vrtimo kot veverica v svoji kletki in ne gremo nikamor naprej. Za to v tem primeru nosi odgovornost vlada, v celoti,« je bil po pogajanjih še oster Štrukelj.

Deli s prijatelji