PREISKAVA

Vrtec Zarja se opravičuje za »zalepljena ustka«

Objavljeno 11. april 2013 12.51 | Posodobljeno 11. april 2013 15.12 | Piše: A. K., STA

Ravnateljica je sporočila, da intenzivno sodelujejo v preiskavi.

V času stavke bodo otroci imeli možnost brezplačnega varstva, za podobno akcijo so se odločili tudi v enem od največjih zabaviščnih središč v Ljubljani.

KAMNIK – Vrtec Zarja se je v zadnjih dneh znašel v središču škandala zaradi očitkov o neprimernem ravnanju z otroki, starimi tri in štiri leta. Nemirnega otroka naj bi v eni od skupin v mrazu zaprli na balkon, otrokom naj bi tudi grozili, da jim bodo z lepilnim trakom prelepili usta. Večina staršev v tej skupini meni, da gre le za lažne obtožbe mame enega od otrok, vzgojiteljica in pomočnica pa sta že dali odpoved.

Preiskava zaradi neprimernega ravnanja

Ravnateljica vrtca Jelka Golob je sporočila, da v vrtcu ob pogovorih s starši, z zaposlenimi, lokalno skupnostjo, regulatorji in drugimi organi intenzivno sodelujejo pri razjasnitvi okoliščin domnevnega neprimernega ravnanja z otroki.
 

Ob 15. uri se bodo v zvezi z dogodki sestali starši in vodstvo vrtca. 
 

»Dogodek sta vodstvu in staršem potrdili otrokova vzgojiteljica in njena pomočnica, ki izražata obžalovanje in opravičilo tudi za opozorila, ki sta jih namenili nemirnim otrokom, češ da 'bomo ustka morali zalepiti',« navaja ravnateljica. »Razumemo, da so bili prizadeti otroci in starši ob tem vznemirjeni in da je dogajanje vznemirilo širšo javnost. Vsem prizadetim se iskreno opravičujemo,« je ravnateljica zapisala v sporočilu za javnost.

Najprej na dopust, potem odpoved

Vodstvo Vrtca Zarja poudarja, da zagovarja ničelno toleranco do nasilja in pritrjuje stališču ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da je vsakršno nasilje nad otroki nesprejemljivo in zahteva takojšnje ukrepanje za popolno zaščito otrok. »Zato smo do razjasnitve vseh okoliščin vzgojiteljico in pomočnico vzgojiteljice napotili na dopust, za otroke skupine Sonček pa začasno skrbita pomočnica vzgojiteljice, ki jo otroci in starši že poznajo, in njena sodelavka. Medtem sta obe zaposleni, ki sta potrdili prijavljeni dogodek, podali odpoved delovnega razmerja, zato smo objavili razpis za prosti delovni mesti,« je zapisala ravnateljica.

Vrnili se bosta, če se izkaže, da nista bili nasilni

V vrtcu razumejo želje staršev, ki so bili z delom vzgojiteljice in njene pomočnice zadovoljni, da se vrneta. Temu tudi sami ne nasprotujejo, če bi preiskava pokazala, da otrok ni utrpel nasilja. »Vodstvo vrtca bo dejavno sodelovalo v vseh preiskavah in nadzorih s ciljem zagotoviti čimprejšnjo razjasnitev vseh okoliščin. Prav tako si bomo prizadevali za čim tesnejše sodelovanje vodstva in zaposlenih s starši, še zlasti s starši prizadete skupine,« je še pojasnila Golobova.

Deli s prijatelji