GIBANJE OMEJENO

Vrtec postal otroški zapor?

Objavljeno 01. maj 2015 16.50 | Posodobljeno 01. maj 2015 16.50 | Piše: Oste Bakal

Starši v anonimnem pismu nad vodstvo vrtca Pikapolonica v Dobrovniku.

V Dobrovniku imajo nov vrtec, a nekateri starši niso zadovoljni. Foto: Oste Bakal/Novice

DOBROVNIK – O občini Dobrovnik, kjer na dobrih 31 kvadratnih kilometrih v sožitju bivajo nekaj več kot 1300 prebivalcev slovenske in madžarske narodnosti ter številni Romi, pogosto slišimo predvsem pozitivne reči. A v zadnjem primeru so »strupene strele« usmerjene na – tamkajšnji vrtec. Očitke tako v vrtcu kot na občini Dobrovnik odločno zavračajo.

Starši posameznih otrok, ki obiskujejo vrtec Pikapolonica v Dobrovniku, druga stran je prepričana, da gre zgolj za tri do štiri družine, se v anonimnem pismu sprašujejo, zakaj so njihovi otroci v »otroškem zaporu«. Ogorčeni starši ne vidijo več drugega izhoda in zato za pomoč prosijo medije. V pismu so med drugim zapisali, da so se njihovi malčki lani novembra znašli v pregrešno dragem vrtcu, katerega odprtje je preseglo vse hvalospeve, vendar zdaj ugotavljajo, da ta pridobitev le ni tako popolna. Kot še piše v anonimki, njihovi malčki od novembra lani ne morejo uporabljati zunanjega igrišča, kaj šele petih zunanjih igral, in dveh peskovnikov. »Naš vrtec Pikapolonica je postal otroški zapor, saj je edino v zaporu omejeno gibanje tam živečim ljudem,« poudarjajo avtorji anonimke in dodajajo, da lahko otroci uporabljajo le zunanjo teraso v velikosti 3 x 20 m, kar znese za 44 otrok, ki obiskujejo vrtec, le slaba dva kvadratna metra na enega. Moti jih tudi dejstvo, da odgovorni delavci v šoli, ravnateljica in vodja vrtca, staršev niso seznanili o tem, da se otroci ne morejo gibati zunaj, da bi imeli možnost začasnega ali pa stalnega izpisa iz vrtca ter vpis v bolj strokovni in prijaznejši vrtec v okolici.

Vrtec in občina: To je zgolj podtikanje

Navedbe iz anonimke odločno zanikajo tako v vrtcu kot na občini Dobrovnik, kjer so prepričani, da je to zgolj podtikanje posameznikov, ki jim je malo mar za njihove in druge otroke. Prepričani so, da bo tudi morebitni nadzor katere izmed državnih služb ugotovil, da »nekateri ne izbirajo sredstev, tudi če s tem, da bi dosegli svoje cilje, škodujejo otrokom«. Strokovni delavci in vodstvo v skupni izjavi za Slovenske novice zatrjujejo, da je v vrtcu zaposlen strokovno kompetenten kader, ki je sposoben zagotavljati izvedbo aktivnosti otrok z vseh področij dejavnosti in spodbuja vse vidike otrokovega razvoja, tudi gibalnega. Pri tem je upoštevan otrok s svojim aktualnim in potencialnim razvojem v varnem okolju, skrbi za uravnoteženo in zdravo prehrano, ki pripomore k njihovi skladni rasti in razvoju ter dobri psihofizični kondiciji.

»Pri načelih uresničevanja ciljev Kurikula za vrtce upoštevamo tudi načelo sodelovanja s starši. Tako so staršem naših otrok sproti posredovane informacije in prav tako je na roditeljskih sestankih in pogovornih urah omogočeno podajanje informacij oz. odgovorov na morebitna vprašanja. Odprti pogovori so značilna komunikacija s tistimi starši, ki se naših srečanj udeležujejo. Ob preselitvi v nov vrtec novembra lani so bili starši na roditeljskem sestanku seznanjeni s trenutnim stanjem igrišča – dvorišča, ki še ni bilo dovolj utrjeno – zaradi nenehnega jesenskega deževja in razmočenosti zemlje je bilo smotrno zaključne faze okolice vrtca izvajati v primernem času. V tem času smo gibalne, plesne in druge aktivnosti izvajali v skupnem, večnamenskem prostoru, ki je obenem telovadnica vrtca, ali na urejenem igrišču, sicer pa smo in bomo tudi v bodoče koristili šolsko telovadnico in teraso vrtca (velikost terase 60 x 5 m). Ob priložnosti smo v tem času koristili vaško nogometno igrišče, ki je tik ob vrtcu, ali smo hodili na sprehode. Starši so poskrbeli za primerno obutev in čistočo gumijastih škornjev. Zgradba in dvorišče pa zdaj že v popolnosti služita svojemu namenu in želja tako strokovnih delavcev kot otrok je, da so na prvem mestu varna igra in zadovoljni otroci. Upamo le, da bo delavcem vrtca to dovoljeno tudi naprej in da se lahko osredotočijo na svoje strokovno delo in na nič drugega,« trdijo v vrtcu, kjer so pojasnili, zakaj je bila uporaba zunanjih igral in igrišč začasno onemogočena.

Župan jih podpira

Tudi župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar verjame vodstvu vrtca in šole ter jih popolnoma podpira. Vesel je, da imajo v občini tako lep in sodoben vrtec, saj le tako lahko pritegnejo veliko otrok, s tem se bo izboljševala tudi demografska situacija ne le Dobrovnika, temveč celo širšega območja.

Deli s prijatelji