VREMENSKA

Vročina se bo stopnjevala, za vikend preobrat

Objavljeno 10. avgust 2015 19.01 | Posodobljeno 10. avgust 2015 19.01 | Piše: A. L., Mo. S.

»Do petka bo še vroče, potem pa se bo ohladilo,« je kratko in jedrnato povedal Brane Gregorčič.

Od torka bomo spet potrebovali dežnike in dežno opremo.

LJUBLJANA – Pravo poletje se nadaljuje in bo trajalo vsaj še do petka. Sonce in visoke temperature bodo v teh dneh vztrajali. Ob jutrih se bo ogrelo do 18 stopinj Celzija, ob morju do 21, najvišje dnevne temperature pa bodo od 29 do 35 stopinj.

Predvsem na Primorskem in v večjih mestih bo velika toplotna obremenitev, sicer pa temperaturnih rekordov v teh dneh ne gre pričakovati.

Ekstremno ni in za zdaj tudi ne bo

»Do petka bo še vroče, potem pa se bo ohladilo,« napoveduje dežurni vremenoslovec Agencije RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič. Ekstremnega vremena sicer tudi v teh dneh ni, saj se temperature gibljejo okoli 32 stopinj in podobno bo tudi v torek. Tudi zrak je postal bolj suh in s tem manj obremenilen, na ta račun pa so znosnejše in bolj sveže tudi noči.

Po napovedih Gregorčiča se bo vročina od srede do petka malce stopnjevala, tako da bo morda v petek 35 stopinj tudi v osrednji Sloveniji. V prvih dneh avgusta je bilo tako vroče samo na Primorskem. 

Temperature dol, nestanovitno bo

Iznad zahodne Evrope pa se našim krajem bliža višinska dolina s hladnejšim in z vlažnejšim zrakom, ki bo vplivala na vreme ob koncu tega tedna in v začetku prihodnjega. Obeta se nam torej vremenska sprememba. Nestanovitno bo, vendar je zdaj še preuranjeno govoriti, kje bo padalo in koliko. Krajevne padavine bodo po napovedih sicer najpogostejše v nedeljo. Od sobote naprej se bodo temperature gibale med 25 in 30 stopinjami, morda bo kje tudi manj, če bo bolj deževno. Tudi naslednji teden se huda vročina ne bo vrnila, ampak bo malce znosnejše.

Deli s prijatelji