VREME

Vročina: najhuje bo v nedeljo in ponedeljek

Objavljeno 26. julij 2013 17.30 | Posodobljeno 26. julij 2013 11.36 | Piše: Mo. S.

Kot kaže, se bodo dnevne temperature po nižinah dvignile vse do 38 stopinj Celzija, v torek pa sledi osvežitev.

LJUBLJANA – Vročina, ki smo je deležni v zadnjih dneh, ne pojenja, nasprotno, v naslednjih dneh se bo le še stopnjevala. Kot kaže, bo najhuje v nedeljo in ponedeljek, ko se bodo dnevne temperature po nižinah dvignile vse do 38 stopinj Celzija. V torek se bo v celinskem delu Slovenije nekoliko ohladilo, na Primorskem pa bo še naprej vroče.

Andrej Pečenko iz Agencije RS za okolje pravi, da bodo jutra v prihodnjih dneh topla, temperature naj bi se v mestnih središčih gibale okoli 20 stopinj.

Visoke temperature napovedujejo tudi hrvaški vremenoslovci. Na hrvaški obali naj bi bile te celo še višje kot v Sloveniji. 

Vročinski val ni nič novega

Vročinski valovi s temperaturami nad 35 stopinj so v zadnjem desetletju sicer postali dokaj reden pojav. Nazadnje smo ga zabeležili avgusta lani (med 18. in 24. avgustom), v mesecu juliju pa smo jih bili deležni v letih 2012, 2011, 2010, 2007 in 2006, še ugotavljajo vremenoslovci.

Bilo je tudi več kot 40 stopinj

Kaj pa rekordi? Absolutni julijski temperaturni rekordi so bili po Sloveniji doseženi bodisi 5. julija 1950 (Ljubljana 37,6 stopinje, Črnomelj 40,6, Celje 39,4, Murska Sobota 39,8) ali pa 27. julija 1983 (Rateče 36,1 stopinj, Vogel 28,7, Kredarica 21,6). V Ljubljani se je termometer do zdaj najviše povzpel do 37,6 stopinje Celzija.

Povišana koncentracija ozona in nevarnost požarov v naravi

Ob takem vremenu so v zraku povišane tudi koncentracije ozona, ki jih po navadi namerijo ob popoldnevih v višjih legah Primorske. V naslednjih dneh obstaja velika verjetnost, da bodo koncentracije presegle opozorilno vrednost 180 mikrogramov/m3, alarmna vrednost pa je pri 240 mikrogramov/m3. Visoka koncentracija ozona draži sluznico in dihala, zato v času trajanja previsoke koncentracije raje ostanite v zaprtih prostorih ter se izogibajte naporom.

Nasvet

Pomembno je, da se v tako vročih dneh popije veliko tekočine, telo pa se lahko ohladi tudi s prhanjem ali plavanjem. Prav tako je za ohladitev dobrodošel sprehod po gozdu, kjer je zaradi krošnje dreves vendarle nekoliko hladneje kot sredi mesta.

Še naprej bo tudi suho, zato bo potrebna velika previdnost pred požari v naravi. Velika požarna ogroženost je že razglašena na Primorskem, ob nadaljevanju suhega in toplega vremena pa jo bodo mogoče razglasili tudi v ostalih delih Slovenije.

Torek bo nevihten

Meteorologi napovedujejo, da so v noči na torek mogoče nevihte, vendar za zdaj ne kaže, da bi obstajala tudi nevarnost hujših neurij. Po torkovi ohladitvi naj bi v prihodnjem tednu sledil nov vročinski val.

Deli s prijatelji