POZOR, VSI V SENCO

»Vročina brez primere bo dosegla višek«

Objavljeno 08. avgust 2013 10.42 | Posodobljeno 08. avgust 2013 14.41 | Piše: D. P.

V soboto bo sprva oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo čez dan povsod ponehale. Od zahoda se bo postopno jasnilo.

Danes bo izjemno vroč dan.

LJUBLJANA – Agencija Republike Slovenije za okolje vnovič opozarja na neznosne temperature, ki so zajele Slovenijo: »Do vključno petka, 9. avgusta, bo zelo velika toplotna obremenitev. V petek bo tudi soparno. V noči na soboto bo toplotna obremenitev popustila.«

Višek poletja

Danes se bomo torej še lahko naužili sonca. Čez dan bo ponekod pihal južni do jugozahodni veter. Najvišje temperature bodo od 34 do 40 stopinj C. »Vročina brez primere bo dosegla višek,« pravi Benedikt Strajnar iz agencije za okolje. Po včerajšnjem novem rekordu v Ljubljani, živo srebro se je povzpelo na 39,5 stopinj Celzija, naj bi bil danes 'ogrožen' tudi absolutni slovenski rekord, ki si ga lasti Črnomelj – 40,6 stopinje Celzija so izmerili davnega leta 1950.

»Le« do 35 stopinj v petek

Jutri čez dan se bo pooblačilo. Že dopoldne se bodo na severu Slovenije začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, sredi dneva in popoldne pa tudi drugod. Soparno bo. V severovzhodni Sloveniji bo zapihal severni do severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, najvišje dnevne od 30 do 35 stopinj C. 

V soboto največ 25

V soboto bo sprva oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo čez dan povsod ponehale. Od zahoda se bo postopno jasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. V nedeljo bo jasno, še bo pihala šibka burja. Bolj sveže bo. 

Slovenija išče temperaturni rekord

Spoštovani bralci, poiščite termometre in izmerite temperature v svojem kraju. Fotografije, ki bodo pričale o vročini, nam pošljite prek spodnjega obrazca ali pa na naš elektronski naslov (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) s pripisom svojega imena, kraja in ure merjenja. 

Imate nasvet za spopadanje z vročino? Pošljite nam svoje ideje. Najizvirnejše bomo objavili. 

Požari in toplotna obremenitev

Opozorili ostajata enaki – do vključno petka bo velika toplotna obremenitev. Predvsem na Primorskem je še vedno velika nevarnost požarov v naravi.

Deli s prijatelji