VROČINSKI VAL

Vročina bo ubila sadno drevje

Objavljeno 11. avgust 2015 23.12 | Posodobljeno 11. avgust 2015 23.12 | Piše: Jaroslav Jankovič

Četrti vročinski val bo trajal vse do konca tega tedna.

Meteorologi so razglasili oranžni alarm za celotno Slovenijo. Vir: Arso

LJUBLJANA – Spomin na najbolj vroč julij v zgodovini, ko so vremenarji našteli največ julijskih tropskih noči v zgodovini, še ni zbledel, ko nas je že zajel nov vročinski val. Letos že četrti po vrsti. Ta nas bo dušil in pritiskal k tlom, priganjal k iskanju sence in hladne prhe in piva vse do konca tega tedna.

Največkrat vroče v Biljah

V notranjosti Slovenije so v minulih dneh temperature zraka zlezle do 34 stopinj Celzija, na Primorskem celo do 36. Avgusta so dnevi že krajši in ponoči že pade kakšna rosa, zato denimo Istra ni več tako zelo primerna za kampiranje s šotorom, saj lahko ostanemo brez kosa suhe obleke. A letos ni tako. Nočna vožnja v minulih dneh je človeka prepričala, da se z nebom nekaj dogaja, saj je ob enih ponoči zunanji termometer avtomobila na avtocesti prek travnikov in gozdov kazal 24 stopinj. Še ena tropska noč se je zgodila, njena značilnost je, da nočna temperatura ne pade pod 20.

Kot nam je povedala agrometeorologinja dr. Andreja Sušnik, so vremenarji v letošnjem poletju v Biljah do konca prve dekade avgusta zabeležili kar 38 vročih dni, ko je temperatura zraka dosegla ali presegla 30 stopinj. Kar 33 takih dni je bilo v Portorožu, v Ljubljani 29, celo v Ratečah z nadmorsko višino 864 metrov, kamor naj bi se poleti hodili hladit, so jih našteli 10.

Vsi zbrani podatki kažejo, da so letošnje temperature krepko presegle dolgoletno povprečje.

Bolj kot suša klesti vročina

Prvi teden avgusta je v zahodnem, osrednjem delu ter na jugozahodu Slovenije in na Obali padlo od 20 do 40 litrov dežja. Toda skupna količina padavin v vegetacijskem obdobju rasti za letos v večjem delu Slovenije ostaja podpovprečna. Kot navaja Sušnikova, jih je letos skupno padlo od 380 in 470 mm, najmanj na Obali, le okrog 220 mm.

Dež pred dnevi je nekoliko omilil sušo na poljih, kjer pa še vedno obstaja velika nevarnost, da bo vroče sonce ugonobilo pridelek. Gladina podzemne vode počasi upada, pretoki rek pa se v teh dneh po Sloveniji vidno zmanjšujejo.

Toda bolj kot suša, ki bo prizadela plodovke, po sadnem drevju klesti vročina. Primorce skrbi, ker figam zaradi vročine odpada listje. Z jablan odpadajo nezreli, a težki plodovi. Sušnikova opozarja, da bo poleg manjšega pridelka sadno drevje zaradi vročine ustvarilo slabo zasnovo za naslednje leto.

Trpijo nasadi češenj, ki ob taki vročini ne morejo zgraditi dobre formacije, z Obale pa poročajo, da so vročinski valovi prizadeli tudi oljke, zato pričakujejo nekoliko slabšo letino.

Meteorologi opozarjajo na veliko toplotno obremenitev, zato so za naslednje dni skoraj za celotno Slovenijo, razen za severozahodni predel Alp, zaradi preteče vročine razglasili oranžni alarm.

Tudi v sosednjih državah bo vroče, zato biometeorologi svetujejo, da se za vikend ali na počitnice v naslednjih dneh raje odpravimo v hribe.

Najdaljši val

Do zdaj je najdaljši in najbolj vroč vročinski val trajal 14 dni, od 26. 7. do 9. 8. 2013. V tem obdobju se je temperatura v Ljubljani 11-krat dvignila nad 35 stopinj Celzija, 8. avgusta pa so padli tudi številni absolutni temperaturni rekordi po državi.

 

Deli s prijatelji