POZOR

Vročina, adijo, nevihte, dober dan

Objavljeno 09. avgust 2013 09.56 | Posodobljeno 09. avgust 2013 20.24 | Piše: STA, D. P., Mo. S., T. L.

V prihodnjem tednu naj bi dnevna temperatura po trenutnih izračunih Arsa ostala pod 30 stopinjami Celzija.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Po izjemno vročem tednu, ko je padlo tudi nekaj vročinskih rekordov, se bo ozračje danes začelo hladiti. Čez dan je bilo sicer še soparno, temperatura pa so segla do okoli 36 stopinj. Že sredi dneva in popoldne so se od severa začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, ponekod tudi močnejše, pa še vetrovno je bilo.

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) opozarja, da so zvečer in v prvem del noči predvsem v vzhodnem delu Slovenije možne močne nevihte. Mogoči bodo zlasti močnejši sunki vetra in toča. 

Huda nevihta v Ljubljani

Po podatkih Arsa je ob 13.40 nevihta v Loški dolini presegla prag radarske odbojnosti, ki nakazuje možnost močnejših nalivov, močnejših sunkov vetra in toče. Nevihta se pomika proti Ljubljanski kotlini, so nam sporočili iz centra za obveščanje.

Ob 15.40 pa je nevihta prag radarske odbojnosti presegla še v Žužemberku in se pomika proti severovzhodu. V Ribnici je padala toča, v prihodnjih urah so napovedane lokalno močnejše nevihte zlasti v vzhodni polovici države, še opozarja center za obveščanje.

Policija opozarja

Ne odhajajte na pot, če ni nujno, saj je napovedana toča, pa opozarjajo pri Generalni policijski upravi (GPU). Voznike opominjajo, da je zaustavljanje pod nadvozi in v tunelih prepovedano in zelo nevarno.

Spremljajte trenutno nevarnost toče po državi

Rekordno v Cerkljah

Lokalne temperaturne rekorde je v tem vročinskem valu, ki je že tretji to poletje, doseglo več mest po državi. Največ jih je padlo v soboto in četrtek, ko je bil tudi najbolj vroči dan, odkar se v Sloveniji meri temperatura. V Cerkljah ob Krki se je tako živo srebro povzpelo na 40,8 stopinje Celzija,image s čimer je bila presežena najvišja doslej izmerjena temperatura v Sloveniji. Dozdajšnja rekordna temperatura je bila 40,6 stopinje Celzija, izmerjena v Črnomlju 5. julija 1950. Rekordi so padli še v šestih krajih, tudi v Ljubljani, kjer so izmerili 40,2 stopinje Celzija.

Temperaturni rekordi so bili izmerjeni še v Mariboru, kjer se je živo srebro povzpelo do 39,6 stopinje Celzija, v Celju, kjer se je ustavilo pri 39,7 stopinje, v Kočevju, kjer je termometer pokazal 37,9 stopinje, v Lescah, kjer se je segrelo do 36,4 stopinje, v Postojni, kjer je bilo 36,5 stopinje, in na Brniku, kjer se je živo srebro dvignilo na 38,1 stopinje Celzija.

Kratka napoved

Z današnjim dnem se obdobje izjemno visokih temperatur po napovedih Arsa končuje. V soboto bo dež ponehal in zjasnilo se bo. V prihodnjem tednu naj bi dnevna temperatura po trenutnih izračunih Arsa ostala pod 30 stopinjami Celzija. V torek se obeta tudi nekaj dežja oziroma neviht.

 

Kakšno pa je stanje pri vas? Pošljite nam fotografije ali posnetke prek spodnjega obrazca. 

Deli s prijatelji