MARIBOR

Vroče na občini: policist porinil protestnico, ta v nezavesti

Objavljeno 04. februar 2013 12.03 | Posodobljeno 04. februar 2013 19.33 | Piše: T. L., A. K., S. J.

Protestnike so iz prostorov občine policisti odstranili.

MARIBOR – Čeprav so odgovorni zatrjevali, da je na seji mariborskih mestnih svetnikov za varnostne razmere poskrbljeno, pa očitno ni bilo tako: potem ko so se pred občino in v prostorih občine zbrali protestniki, da bi spremljali sejo mestnih svetnikov, so se razmere zaostrile. Po poročanju Večera je policija kmalu zaprla prostore občine, protestnike pa so nasilno začeli odstranjevati iz občinske zgradbe. Pred vhodom so nekatere še legitimirali.

Policisti so po poročanju STA enega protestnika pridržali. Šlo naj bi za sociologa in predavatelja na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani Franca Trčka. Protest se je nato nadaljeval pred stavbo, protestniki so uporabili gasilsko sireno, bobne in različna trobila, zahtevali pa so razpustitev mestnega sveta, tudi z vzkliki Maribor je naš in Lopovi, lopovi. Nekaj minut pred poldnevom se je protest končal, protestniki pa so napovedali, da bodo podobne akcije še nadaljevali.

Okoli 10.40 je eden od policistov odrinil eno od protestnic, ta je padla in obležala na tleh. Po njo je prišlo reševalno vozilo, še poroča Večer. Na spletnih omrežjih poročajo, da je eden od policistov v oklepu sociologinjo in aktivistko dr. Marto Gregorčič večkrat udaril v glavo.

O incidentu še iz PU Maribor

Dogajanje v Mariboru je pojasnil tudi Bartolo Lampret, predstavnik za odnose z javnostjo PU Maribor, ki je v sporočilu za javnost zapisal, da se je danes pred stavbo mestne občine zbralo okoli 70 protestnikov, okoli 50 pa jih je vstopilo v občino, kjer so »motili delovni proces«. Policisti so jih po megafonu zato večkrat pozvali, naj prenehajo kršenje, česar pa protestniki niso upoštevali. »Policisti so zato ukazali, naj osebe zapustijo stavbo, vendar protestniki opozoril niso upoštevali, zato so policisti s počasno hojo v kordonu v smeri izhoda iz zgradbe MO Maribor in potiskanjem s ščiti prisilili množico, da počasi zapusti zgradbo. Ob izhodu iz zgradbe MO Maribor so policisti ugotovili identiteto 42 protestnikov, ki jim bodo izdali plačilne naloge. Moškega, ki se je na javnem shodu nedostojno vedel, so policisti, ker javnega reda ni bilo moč drugače vzpostaviti, ob 10.33 pridržali. Pri tem so uporabili prisilna sredstva – fizično silo in sredstva za vezanje. Izdan mu je bil plačilni nalog. Pridržanje je prenehalo ob 12.18.«

O incidentu, ko naj bi bil policist eno od protestnic odrinil, je Lampret zapisal: »Med kršitelji, ki so bili odstranjeni iz zgradbe MO Maribor, je bila tudi neznana ženska, ki v postopku s policisti ni hotela dati osebnih podatkov, prav tako ni upoštevala ukaza policistov, da stopi z njimi do službenega vozila, kjer bo nadaljevan postopek ugotavljanja identitete. Pri tem ji je postalo slabo, zato so bili na kraj poklicani reševalci in ji nudili prvo pomoč. Po vstopu v reševalno vozilo je po izjavi reševalca zavrnila zdravstveno oskrbo in nudenje podatkov reševalcem.«

Prav tako so zanikali Trčkove izjave, da je bila njegova aretacija vnaprej načrtovana, oglobili pa so ga tudi za 500 evrov: »S strani policije mi je bilo povedano, da so od nadrejenih dobili navodilo, naj iz množice ven potegnejo tokrat mene. Pri tem so me vlekli za šal, mi zbili očala in strgali bundo. Na policiji so mi povedali, da me bodo poklicali tudi na informativni razgovor glede mojih objav na facebooku,« je povedal Trček.

V zvezi z njegovo navedbo, da bo poklican na informativni razgovor, so pojasnili, da so na podlagi prijave uradne osebe, da je bilo januarja prek facebooka storjeno kaznivo dejanje obrekovanja, želeli z njim opraviti razgovor, kar pa je ta odklonil. Policisti zbiranje obvestil v zvezi z navedenim kaznivim dejanjem nadaljujejo.

Društvo sociologov Trčku v bran

Zaradi dogajanja v Mariboru so se oglasili tudi v Slovenskem sociološkem društvu in zapisali: »Pridržanje in po naših informacijah tudi uporaba sile zoper našega kolega dr. Franca Trčka ob današnjih nenasilnih protestih državljank in državljanov na mariborski občini daje žal prav tistim, ki opozarjajo, da se v Sloveniji hitro razrašča način delovanja državnih organov, ki ga v strokovni terminologiji poznamo pod pojmom policijska država. S tem ko represivni organi preprečujejo javno izražanje nezadovoljstva, oblast krši temelje ustavnega reda Republike Slovenije.« Današnje ravnanje policije so obsodili tudi v Odboru za pravično in solidarno družbo in Mreži za neposredno demokracijo. 

Deli s prijatelji