GLASNE KRITIKE

Vrisk sestavlja seznam za odstrel?

Objavljeno 15. november 2017 13.20 | Posodobljeno 15. november 2017 13.20 | Piše: S. N.

Vse več kritik na račun predsednika zadružne zveze. Ga bodo prihodnji teden na občnem zboru strmoglavili?

Peter Vrisk vodi zadružno zvezo že dobrih 20 let. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – O tem, ali bo Peter Vrisk še naprej predsednik Zadružne zveze Slovenije (ZZS), bodo odločali prihodnji teden na občnem zboru zveze. Kritike na njegov račun so vse bolj glasne, poleg katastrofalnega finančnega stanja mu njegovi nasprotniki očitajo povsem avtokratski in nedemokratični način vodenja ZZS ter zlorabo zveze za izpolnjevanje osebnih ciljev in promocije. Vriskovi ​najglasnejši kritiki, ki zahtevajo njegovo odstavitev, trdijo, da je članstvo v zvezi odprto le za tiste, ki slepo sledijo njegovim ukazom in jih brezpogojno izvršujejo. Med precej razdeljenimi zadružniki se zadnje dni sliši zgodba o tem, da naj bi Vrisk nasprotnikom pripravljal maščevanje. Na občnem zboru naj bi predlagal kar izključitev neposlušnih zadrug iz zadružne zveze. T. i. seznam za odstrel je po naših informacijah pripravil njegov tesni sodelavec Nikolaj Maver, na njem pa so predvsem zadruge, ki so pobudnice razrešitve Petra Vriska s položaja predsednika ZZS. Maverjevo dolgoletno lojalnost je Vrisk nagradil z drugim zaporednim članstvom v nadzornem svetu DBS, čeprav podatkov o njegovih bančnih izkušnjah nikjer ni mogoče najti.

Vriskovi najglasnejši kritiki, ki zahtevajo njegovo odstavitev, trdijo, da je članstvo v zvezi odprto le za tiste, ki slepo sledijo njegovim ukazom.

Vrisk vodi zvezo že dobrih 20 let, v tem obdobju je prikrojil in spremenil pravila in načela tako, da služijo predvsem njemu in ga ohranjajo v vlogi predsednika, pravijo tisti, ki so zahtevali glasovanje o zaupnici. Tudi če jim bo uspelo na občnem zboru izglasovati nezaupnico, bo Vrisk vodil posle zadružne zveze še nekaj mesecev. Toliko časa je namreč po zapletenih pravilih, ki jih je spisal Vriskov prav tako zvesti sodelavec, pravnik dr. Franci Avsec, predvideno za izpeljavo volilnega občnega zbora.

A to še ni vse. Eden ključnih očitkov se nanaša na upravljanje kapitala ZZS. Tako naj bi Vrisk v času vodenja zveze povsem sam upravljal deleže številnih podjetij in denacionalizacijsko premoženje. Premoženje zveze ta hip sestavljajo: Deželna banka, Kmečki glas in Semenarna Ljubljana. Vsa tri podjetja so za Vriska izjemnega pomena, prinašajo mu lepe redne mesečne prihodke in omogočajo zaposlitev njegovih otrok (sin Mitja Vrisk je zaposlen v DBS, hčerka Maja Vrisk v Semenarni Ljubljana). Poleg tega mu očitajo, da prek omenjenih podjetij skrbi za sponzoriranje in darovanje zvestih strank in za lastno promocijo, kar naj bi osebno nadzirala njegova piarovka Anita Jakuš.

Na seznamu Vriskovih grehov sta tudi ignoriranje avtonomnosti organizacije in zloraba pomoči, namenjene članom. To načelo naj bi aktualni predsednik zveze priredil tako, da je pomoč dosegla le tiste, ki so mu bili lojalni. V zahvalo jim je pomagal pri pridobivanju kreditov na DBS, dodelitvi sponzorskih sredstev in promociji v Kmečkem glasu, pravijo njegovi kritiki.
Medtem pa Vrisk na številna odprta vprašanja ne odgovarja – ne svojemu članstvu, še manj medijem. 

Številne funkcije

Peter Vrisk naj bi poskrbel, da je ZZS s svojim vplivom postala ključni mehanizem za njegovo ohranitev na številnih funkcijah, ki jih vrsto let opravlja. Vrisk je državni svetnik, a ob tem nemoteno predseduje nadzornemu svetu DBS in Semenarne Ljubljana, je predsednik Kapitalske zadruge, član izvršilnega odbora SLS ter predsednik in uradni zastopnik Kmečke liste – Društvo za razvoj podeželja.

 

Deli s prijatelji