VRNJENI DENAR

Vrhovno sodišče spremenilo sodbo in pritrdilo Janši

Objavljeno 08. november 2014 12.57 | Posodobljeno 08. november 2014 12.57 | Piše: STA, K. K.

Vrhovni sodniki so presodili, da sta odločitvi okrožnega in višjega sodišča poseg v Janševo ustavno pravico do svobode izražanja.

Janez Janša čaka vrhovno sodišče.

Vrhovno sodišče je po poročanju današnjega Dela ugodilo reviziji Janeza Janše v pravdi, ki jo je proti njemu sprožila agencija Ninamedia, ter spremenilo sodbo, na podlagi katere je moral agenciji plačati 5000 evrov odškodnine zaradi intervjuja v Večeru. Direktor agencije Nikola Damjanić je Janši denar že vrnil, piše Delo.

»Hišna služba Gregorja Golobiča« škodila časti

Ninamedia je zasebno tožbo zoper takratnega premierja Janšo vložila zaradi obrekovanja in razžalitve podjetja v intervjuju časnika Večer, ki je bil objavljen 1. decembra 2007. Janša naj bi ravnal protipravno, ko je med drugim dejal, da je Ninamedia »hišna služba Gregorja Golobiča«, da »Socialni demokrati sami svoji Ninamedii seveda ne verjamejo« in da »Ninamedia javnega mnenja ne meri, ampak ga poskuša ustvarjati«.

Ninamedia je trdila, da so navedbe neresnične in da so škodile njeni časti ter dobremu imenu, zato je zahtevala 20.000 evrov odškodnine. Prvostopenjsko sodišče je temu večinoma pritrdilo, saj je ocenilo, da je Janša z izjavami posegel v ugled in dobro ime družbe Ninamedia ter prestopil meje svobodnega izražanja. Ljubljansko okrožno sodišče je tako marca 2010 razsodilo, da mora Janša zaradi navedenih izjav podjetju Ninamedia plačati 5000 evrov odškodnine. Predlog za revizijo je vložil Janša, potem ko je ljubljansko višje sodišče novembra 2010 zavrnilo pritožbo Janše zaradi sodbe okrožnega sodišča.

Vrhovno sodišče pogledalo celoten odgovor

Po navedbah današnjega Dela je vrhovno sodišče sodbo spremenilo in Ninamedijin tožbeni zahtevek zavrnilo. Vrhovni sodniki so presodili, da sta odločitvi okrožnega in višjega sodišča poseg v Janševo ustavno pravico do svobode izražanja. Čeprav je Janševa izjava žaljiva, pomeni vrednostno sodbo, mnenje, dejstva, na katerih temelji, pa izhajajo iz celotnega Janševega odgovora v intervjuju, česar sodišči nižje stopnje nista dovolj upoštevali. Sporna izjava je bila izrečena v politični razpravi (čeprav ni bila usmerjena proti politiku, ampak javnomnenjski agenciji), kar pomeni, da gre za temo javnega interesa, ki je še posebno varovana.

Janša bi dolg moral poravnati 15 dni po prejemu sodbe, ki je pravnomočna in izvršljiva postala konec lanskega novembra in v kateri mu je ljubljansko okrožno sodišče naložilo 5000 evrov odškodnine in 325 evrov pravdnih stroškov. Predsednik SDS pa se je z Ninamedio oziroma Damjanićem na sodišču srečal tudi v zasebno kazenski tožbi, vendar je mariborsko okrožno sodišče dosodilo v prid Janše, zato bi moral Damjanić Janši vrniti 1423 evrov stroškov za postopek, tako da je Janša po tem izračunu Damjaniću dolgoval 3925 z obrestmi do konca leta 2010. Damjanić je znesek izterjal po sodni poti.

Kot navaja Delo, je banka tako Janši marca 2011 zarubila 4056,61 evra. Damjanić je po besedah odvetnika Stojana Zdolška Janši denar že vrnil, prav tako je vrnil 2572 evrov stroškov revizije.

Deli s prijatelji