ZATAJITEV GRADBENIH STROJEV

Vrhovno sodišče potrdilo sodbo Mileni Zavašnik

Objavljeno 05. junij 2015 11.14 | Posodobljeno 05. junij 2015 11.14 | Piše: Mo. S.

Njeno zahtevo za varstvo zakonitosti so zavrnili kot neutemeljeno.

Mileni Zavašnik zapor tokrat ne more uiti. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Vrhovni sodniki so potrdili sodbo, s katero je ljubljansko okrožno sodišče Mileno Zavašnik obsodilo na leto dni zaporne kazni zaradi zatajitve gradbenih strojev v vrednosti 112.000 evrov, poroča Delo. Njeno zahtevo za varstvo zakonitosti so zavrnili kot neutemeljeno.

Zavašnikova, ki zaporno kazen prestaja od januarja, je bila obsojena v istem postopku kot njen sin Robert Tomas Zavašnik, ki so mu sodili posebej, ker je bil v času sojenje materi na begu pred prestajanjem petletne zaporne kazni. To bi moral prestajati zaradi odgovornosti za tragedijo pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah na predbožični večer leta 2005, ko so v gneči umrla tri dekleta, več mladih pa je bilo poškodovanih. Ko se je Zavašnik vrnil, je izvršitev kazni že zastarala.

Sodelovala kot porok

Zavašnik je kot direktor podjetja Roto trgovina med letoma 2003 in 2005 z družbo Hypo leasing sklenil več lizinških pogodb za najem priklopnika, dozirno-sušilnega sistema in dveh strojev za brizganje plastike. Pogodbe so bile odpovedane, Zavašnik pa predmetov ni vrnil, temveč si jih je prilastil, a jih ni poplačal, je pojasnilo tožilstvo. Pogodbe za financiranje polpriklopnika je sklenil Robert, Milena Zavašnik pa je pri sklenitvi sodelovala kot porok. Roto je lani razglasil stečaj, stroji so postali del stečajne mase, tako da lizingodajalec še vedno ni poplačan v celoti.

Mileno Zavašnik so maja lani zaradi nadaljnjega kaznivega dejanja zatajitve na okrožnem sodišču obsodili na leto dni zapora in odvzem oziroma plačilo 112.000 evrov. Višje sodišče je lani sodbo spremenilo le glede odvzema premoženjske koristi 112.000, saj ji ga ni izreklo, v preostalem pa je sodbo potrdilo. Pred kratkim je pravnomočna postala tudi kazen za Roberta Zavašnika v trajanju enega leta in osmih mesecev zapora. To kazen bo odslužil, saj so ga takoj po razglasitvi prvostopenjske sodbe novembra lani iz sodne dvorane odpeljali v zapor.

Deli s prijatelji