SODBA

Vrhovno sodišče: Nezakonito zaustavljena prodaja Mercatorja

Objavljeno 17. oktober 2013 15.17 | Posodobljeno 17. oktober 2013 14.46 | Piše: STA, D. P.

UVK je neupravičeno ustavil prodajo Mercatorja, se glasi sodba vrhovnega sodišča. Skupina Laško je že lani proti državi vložila tudi odškodninsko tožbo, ki še ni dobila sodnega epiloga.

Mercator ostaja brez novega lastnika.

LJUBLJANA – Odločba varuha konkurence, ki je leta 2011 Skupini Laško in bankam prepovedal razpolaganja z delnicami Mercatorja, je po sodbi vrhovnega sodišča nezakonita, pišejo spletne Finance. Zaradi nje je omenjena skupina lani proti državi vložila tudi odškodninsko tožbo, ki še ni dobila sodnega epiloga.

Prepoved prenosa

Ko so največji lastniki Mercatorja leta 2011 želela prodati svoje deleže trgovca hrvaškemu Agrokorju, je takratni urad za varovanje konkurence (UVK), ki ga je vodil Damjan Matičič, uvedel postopek za ugotavljanje nepriglašene koncentracije. UVK je prepovedal prenos lastništva Laškemu, Unionu, Radenski ter bankam NLB, NKBM, Banka Celje, Gorenjska banka in Abanka.

Vrhovno sodišče je zdaj po navedbah Financ ugotovilo, da je bil sklep ničen. »Seznanjeni smo s sodbo, posebej pa je ne bi komentiral,« je za časnik povedal aktualni direktor agencije za varstvo konkurence Andrej Krašek, medtem ko Matičič za komentar ni bil dosegljiv.

Tožbe sledijo

Zaradi izdane odločbe UVK je Skupina Laško lani proti državi vložila tudi odškodninsko tožbo v višini 59,2 milijona evrov, kar predstavlja razliko med Agrokorjevo ponujeno ceno, 221 evrov na delnico Mercatorja, in ceno delnic na borzi po izdanem sklepu UVK. Vodstvo Pivovarne Laško pa je tedaj ocenilo, da škoda še vedno nastaja, saj družbe še vedno plačujejo obresti financiranja nepotrebnega premoženja in se ukvarjajo s procesom njegove prodaje, povzemajo Finance.

Deli s prijatelji