POPLAVNA NOČ

Vremensko opozorilo: morje lahko preseže tri metre, reke ogrožajo

Objavljeno 11. februar 2014 15.29 | Posodobljeno 11. februar 2014 15.29 | Piše: K. K.

Agencije RS za okolje ob predvidenih padavinah v torek in v noči na sredo pričakujejo nadaljnje naraščanje reke Ljubljanice in Krke.

Piran.

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje (Arso) ob predvidenih padavinah v torek in v noči na sredo pričakujejo nadaljnje naraščanje reke Ljubljanice in Krke. Poplavljene površine na Ljubljanskem barju in ob spodnjem toku Krke se bodo še povečevale. Sava v Zasavju bo v prihodnjih urah poplavila v manjšem obsegu ob strugi, poplavljata pa že Vipava in Kolpa. Vipava v obsegu običajnih poplav, Kolpa pa še narašča in poplavlja ob strugi.

Notranjska in Dolenjska ogroženi

Ojezerjene površine na območjih kraških polj notranjskega in dolenjskega krasa se bodo še povečevale. Reke na vzhodu lahko v noči na sredo tudi močneje porastejo, predvsem pritoki Savinje, Dravinja, Sotla, Mestinjščica in Mirna. Prav tako so možni ponovni porasti manjših rek tudi drugod po Sloveniji. Zaradi večjih količin plavja v območju vodotokov je poplavna ogroženost po državi povečana.

Ob povečanem površinskem odtoku lahko pride do premeščanja in zastajanja plavja na izpostavljenih mestih. Pri tem lahko poplavijo predvsem manjše reke in potoki.

Izjemno visoka plima

Ob času večerne plime med 18. in 22. uro bo plimovanje morja povišano. Gladina morja na mareografski postaji Koper lahko preseže višino 310 cm.

Deli s prijatelji