VREMENSKO OPOZORILO

Vremensko opozorilo: jutri močan veter, od 70 do 90 km/h

Objavljeno 06. februar 2014 16.36 | Posodobljeno 06. februar 2014 16.55 | Piše: K. K.

V Julijcih plazovi, meja sneženja se bo dvignila.

Prihaja močan veter.

MARIBOR, MURSKA SOBOTA – Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) bo jutri jugozahodni veter na Štajerskem in v Prekmurju ter v višjih legah Koroške in Notranjske v sunkih presegal hitrost 70 kilometrov na uro. Krajevno bo na severovzhodu lahko pihal tudi s hitrostjo okoli 90 kilometrov na uro.

Jutri bo na vzhodu pretežno jasno. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v hribovitih krajih zahodne Slovenije bo občasno rahlo deževalo, nad okoli 900 m pa rahlo snežilo. Topleje bo, pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Zvečer se bodo padavine na zahodu krepile in v noči na soboto razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja se bo prehodno še nekoliko dvignila. Najnižje jutranje temperature bodo od –4 do 2, na Primorskem od 3 do 7, najvišje dnevne od 4 do 8, na Primorskem in v vzhodni Sloveniji do 12 stopinj C.

Plazovi v Julijcih

Na širšem območju Julijskih Alp je velika verjetnost proženja snežnih plazov. Zaradi zasičenosti kraškega podzemlja z vodo se bodo v prihodnjih dneh ojezerjene površine na območjih kraških polj in Pivške kotline ohranjale.

Po podatkih Arsa v ponedeljek je bilo večinoma suho vreme, v torek in v noči na sredo pa so bile predvsem v zahodnem delu naših gora in hribov občasne padavine, večinoma je snežilo. Do srede zjutraj je zapadlo od 5 do 20 cm snega, na vzhodu pa le nekaj centimetrov. Snežna odeja se je sesedala in počasi preobražala. Sonca skorajda ni bilo in temperatura je bila ves čas pod lediščem. Snežna odeja sega do nižin. Največ snega je nad 2000 metri v zahodnih Julijskih Alpah, kjer ga je več kot 550 cm, drugod v Julijcih do okoli 400 cm, v zahodnih in osrednjih Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah pa tudi čez 230 cm. Na 1500 metrih ga je v Julijcih in zahodnih Karavankah do okoli 270 cm, drugod pa manj kot 100 cm.

Jugozahodnik bo povzročal zamete

Sneg je rahel in mehak ter se globoko predira, ponekod pa je prekrit s skorjo. Nevarnost snežnih plazov je v Julijskih Alpah in v visokogorju zahodnih in osrednjih Karavank četrte stopnje, nižje v Karavankah ter v vzhodnem delu naših gora pa tretje stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je še precej nestabilna. Spontanega plazenja bo manj, pričakujemo večinoma manjše in posamezne srednje velike plazove predvsem s strmejših pobočij. Na vzhodu bo spontanega plazenja malo. Snežna odeja je tudi potencialno nestabilna in se lahko sproži ob manjši dodatni obremenitvi predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom. V sredo ponoči bo v gorah še občasno snežilo, do jutra lahko zapade od 5 do največ 10 cm snega, na vzhodu pa do četrtka dopoldne le nekaj centimetrov. Okrepljen jugozahodnik bo delal zamete in opasti. V petek čez dan se bo jasnilo. Sonce bo ojužilo površino snega na prisojnih pobočjih predvsem v sredogorju. Do petka zjutraj se bo sneg še nekoliko sesedel, a prav bistveno se ne bo stabiliziral, razen na prisojnih pobočjih ter pod okoli 1400 m, kjer bo ledišče.

Deli s prijatelji