SNEŽNA MEJA SE NIŽA

Vremenski preobrat: po obilnem dežju nas čaka ...

Objavljeno 19. oktober 2015 14.00 | Posodobljeno 19. oktober 2015 14.00 | Piše: Mo. S.

Po kislem ponedeljku se obetajo suhi in toplejši dnevi.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Po deževnem tednu, ko je dodobra namočilo skoraj vse dele države, se nam obeta suh in bolj ali manj sončen teden. Še prej pa moramo počakati, da deževje poneha …

Danes bo namreč še oblačno in deževno. Zjutraj je skoraj povsod deževalo in tudi čez dan bo tako. Ob morju bodo mogoče tudi posamezne nevihte, bo pa tam dež popoldne ponehal. V notranjosti države bodo padavine ponehale pozno popoldne ali zvečer, šele ponoči pa tudi na severovzhodu države, je napovedal dežurni vremenoslovec Agencije RS za okolje (Arso) Andrej Pečenko.

Reke bodo še naraščale, a ne pretirano

»Danes popoldne in ponoči lahko zlasti manjše reke v vzhodni Sloveniji močneje narastejo in se ponekod v manjšem obsegu razlijejo. Na ravninskih predelih Pomurja in v spodnjem Podravju lahko zastaja voda zaradi kombinacije visoke talne vode in povečane vodnatosti manjših vodotokov,« pa medtem še vedno opozarjajo hidrologi. Kritično torej ne bo več.

Sneg, nato sonce

Precej nizko pa bo danes tudi meja sneženja, in sicer na nadmorski višini 1200 metrov. Občasno bo zlasti ob močnejših padavinah zlasti v severni Sloveniji zaradi hladnega zraka v višinah lahko tudi nekoliko nižje, morda celo na 1000 ali 900 metrih, je pojasnil Pečenko.

V nadaljevanju tedna se obeta bolj suho vreme. V torek bo sončno z nekaj oblaki, naslednji dnevi pa bodo večinoma sončni in – topli. Jutranje temperature se bodo gibale okoli pet stopinj Celzija, čez dan pa se bo ogrelo tudi do 15, kar je za ta čas kar precej. Le v alpskih dolinah bo ob jutrih precej mrzlo, morda celo pod lediščem.

Deli s prijatelji