VREMENSKO OPOZORILO

Vremenoslovci svarijo, meja sneženja se bo nižala

Objavljeno 08. februar 2016 14.12 | Posodobljeno 08. februar 2016 14.14 | Piše: Mo. S.

Veter bo v sunkih presegel hitrost 70 kilometrov na uro, več padavin bo v zahodnem delu države. V gorah je velika nevarnost snežnih plazov.

LJUBLJANA – »Danes zvečer in v noči na torek ter v torek popoldne in zvečer bo v višjih legah, predvsem ponekod v severovzhodni Sloveniji, pa tudi nižje jugozahodni veter v sunkih presegel hitrost 70 km/h,« svarijo vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso).

Oranžno opozorilo

Opozorilo oranžne barve velja zlasti za severovzhodni del države. Veter, ki piha s hitrostjo 70 do 85 kilometrov na uro, lahko lomi veje in podira nekatera drevesa ter odnaša kritino s streh. Ovira lahko tudi cestni promet. »Vrata in okna naj bodo zaprta. Pri gibanju na prostem se izogibajte nevarnih mest. Priporočamo previdnost v prometu,« je zapisano na spletni strani meteo.si. V gorah velja večja previdnost tudi zaradi večje verjetnosti snežnih plazov – tudi za to so izdali opozorilo: »V visokogorju Julijskih Alp, predvsem v zahodnem in južnem delu, je velika nevarnost snežnih plazov (4. stopnja).«

Za torek in sredo so objavili tudi najnižjo, rumeno stopnjo ogroženosti zaradi padavin. »Manjše reke in vodotoki lahko narastejo in se razlijejo v manjšem obsegu. Ljudje, ki živijo na ogroženih območjih, naj spremljajo spreminjanje gladine ter meteorološka in hidrološka obvestila,« pravijo vremenoslovci.

Ta teden bo sicer spremenljivo vreme z občasnimi padavinami, ki bodo pogostejše v zahodnem delu države.

V sredo snežinke do 600 metrov nadmorske višine

Danes bo meja sneženja med 1200 in 1500, v Zgornjesavski dolini okrog 1000 m nad morjem. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje temperature bodo od 5 do 13 stopinj Celzija. Tudi torek bo pretežno oblačen, zlasti v hribih zahodne in južne Slovenije bodo občasno rahle padavine, ki se bodo popoldne krepile in se razširile proti osrednji Sloveniji. V noči na sredo bo dež zajel vso Slovenijo. V sredo popoldne bodo padavine od zahoda ponehale, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 600 metrov.image

Padavine tudi naslednji teden, a večinoma dež

»V četrtek se bo prehodno delno zjasnilo, po nižinah bo dopoldne megla. V petek se bodo spet začele pojavljati padavine, največ jih bo v zahodni Sloveniji. Oblačno vreme z občasnimi padavinami se bo nadaljevalo tudi ob koncu tega in v začetku prihodnjega tedna. Nekoliko hladnejše bo, a bo po nižinah predvidoma deževalo,« pa pravi 10-dnevna vremenska napoved.

Deli s prijatelji